Ο Μ.Χαχαγιόπουλος και η ομάδα θαύμα του Ρεθύμνου

Η γυναικεία ομάδα του ΟΠΕΡ κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια από το τοπικό να κάνει το μεγάλο άλμα πέρσι στην Α1 κατηγορία.

Με προπονητή τον Μιχάλη Χαχαγιόπουλο τα τελευταία 13 χρόνια ο ΟΠΕΡ έχει κάνει μεγάλα άλματα προόδου κάνοντας τον κόσμο του Ρεθύμνου περήφανο.

Ο Μιχάλης Χαχαγιόπουλος κατάγεται από τη Δράμα και βρίσκεται στο Ρέθυμνο τα τελευταία 13 χρόνια της ζωής του. Ξεκίνησε σαν αθλητής, αγωνίστηκε στη Δράμα στην Α1 και Α2 και στον ΑΟ Καβάλας. Το 2001 κατέβηκε στο Ρέθυμνο για επαγγελματικές υποχρεώσεις, αγωνίστηκε με την ομάδα στην Α1 με τους άνδρες του ΟΠΕΡ. Το 2008 του δόθηκε η ευκαιρία από τη διοίκηση να αναλάβει το γυναικείο τμήμα όταν η ομάδα ήταν στο τοπικό και το 2013 έφτασε πλέον η ομάδα θα αγωνιστεί στην Ευρώπη κάτω από τις οδηγίες του.

Το Greekvolley.com, βρέθηκε στο Ρέθυμνο και μίλησε με τον Μιχάλη Χαχαγιόπουλο για την ομάδα, το πρωτάθλημα αλλά και για την μεγάλη Ευρωπαϊκή πρόκληση.

Μιλήστε μας λίγο τη φετινή ομάδα του ΟΠΕΡ.

«Η χρονιά είναι ξεχωριστή γιατί θα υπάρξει συμμετοχή φέτος στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό φέτος για το Ρέθυμνο και γενικότερα για το Κρητικό βόλεϊ. Η ομάδα έχει αλλάξει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό. Περιμένουμε κάποιες αφίξεις ακόμα για να συμπληρώσουμε το ρόστερ μας και να ξεκινήσουμε από βδομάδα άπαντες προπόνηση.

Η χρονιά πιστεύω θα είναι πιο δύσκολη από τη περσινή. Πέρσι πιστεύω κατά κάποιο τρόπο αιφνιδιάσαμε τους αντιπάλους μας, ίσως να μη μας περίμεναν τόσο ανταγωνιστικούς. Καταφέραμε περισσότερα πράγματα από αυτά που είχαμε σχεδιάσει. Φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ οι ομάδες σε σχέση με τα περσινά ρόστερ που είχαν. Κάναμε κάποιες κινήσεις. Νομίζω με πολύ δουλειά κι όχι λόγια, με πολύ προπόνηση, θα καταφέρουμε πάλι να είμαστε ανταγωνιστικοί. Τώρα το που θα φτάσουμε είναι κάτι πολύ μακρινό, δεν είναι κάτι που σκέφτομαι προς το παρόν. Μένει ακόμα μια αθλήτρια για να κλείσουμε το ρόστερ μας. Είμαστε πολύ κοντά στο να έρθουμε σε συμφωνία στο να την ανακοινώσουμε και να είναι κοντά μας. Από εκεί και πέρα νομίζω πως έχουμε το υλικό για να δημιουργήσουμε και να καταφέρουμε πράγματα σύμφωνα με τις δυνατότητες μας, που πιστεύω πως έχουμε πολλές.»

Έχετε δει τα ρόστερ των άλλων ομάδων;

«Το πρωτάθλημα όπως προανέφερα θα είναι πολύ ανταγωνιστικό. Τα ρόστερ των ομάδων αρκετά έχουν ολοκληρωθεί άλλα ακόμα έχουν περιθώριο να αποκτήσουν ξένες παίκτριες. ΑΕΚ και Ολυμπιακός σίγουρα θα είναι πιο πάνω όπως ήταν και πέρσι. Παναθηναϊκός Και Βριλήσσια πολύ ενισχυμένοι φέτος, Νάξος αξιόλογη ομάδα που ήρθε από την Α2. Μαρκόπουλο που είναι δυνατό, παραδοσιακή ομάδα, οι Ίωνες δείχνουν πως κάνουν κινήσεις. Γενικά το πρωτάθλημα φέτος θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό, δεν θα έχει καμία σχέση με το περσινό. Βάση ρόστερ πάντα θεωρητικά, εάν βγουν όλα αυτά μέσα στο γήπεδο.»

Σας ικανοποιεί ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος;

«Νομίζω πως όποιος τρόπος διεξαγωγής κι αν ακολουθηθεί στο πρωτάθλημα, το αποφασίζουν οι διοικήσεις των ομάδων, οι παράγοντες. Εγώ σαν προπονητής το μόνο που ζητάω είναι να είναι ανακοινώσιμο σύντομα ώστε να γίνεται ένας σωστός προγραμματισμός των ομάδων από τους προπονητές. Δεν έχω καμιά ιδιαίτερη προτίμηση όσον αφορά τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Δημιουργήσαμε ένα καλό σύνολο κι όποιο σύστημα πρωταθλήματος σου παρουσιάσουν οφείλεις να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου.»

Η ομάδα του ΟΠΕΡ είναι μακριά από την Ελλάδα και δυσκολεύεται να κάνει φιλικούς αγώνες λόγο της απόστασης, γενικά είναι απομονωμένη σε σχέση με τις άλλες ομάδες της Α1.

«Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα πιστεύω για μια επαρχιακή ομάδα όπως είναι το Ρέθυμνο. Δεν είναι το πρόβλημα μόνο στα φιλικά αλλά και στις αποστολές. Είμαστε η μοναδική ομάδα που θα κάνει 11 αποστολές στο πρωτάθλημα. Μια αθλήτρια για να την πάρουμε για να παίξει στην πόλη μας πρέπει να της προσφέρουμε σπίτι και φαγητό έξτρα από το συμβόλαιο που θα πάρει, τα έξοδα είναι πάρα-πάρα πολλά. Μια ομάδα της Αθήνας, χωρίς να θέλω να πω κάτι μεμπτό γι΄ αυτό, σίγουρα έχει πολύ λιγότερα έξοδα απ’ ό,τι το Ρέθυμνο και κάθε επαρχιακή ομάδα. Η διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί. Τα τελευταία 5 χρόνια που είμαι προπονητής σε αυτή την ομάδα τη στηρίζει και προσφέρει πράγματα που πιστεύω πως από κάποιες ομάδες με μικρότερα έξοδα λείπουν. Είμαστε πιστεύω σε πολύ καλύτερο επίπεδο υγείας σαν ομάδα και απέναντι στα μέσα που χρειάζομαι εγώ για να γίνεται σωστή προπόνηση κι απέναντι στις κοπέλες, στη διαμονή, στο φαγητό τους, στις υποχρεώσεις μας απέναντί τους γενικότερα.»

Έχετε τη στήριξη και τη βοήθεια που χρειάζεστε από τους παράγοντες και τον κόσμο του Ρεθύμνου;

«Υπάρχει αλλά για να είμαι ειλικρινής θα θέλαμε να είναι μεγαλύτερη. Όλα τα χρόνια που είμαι προπονητής και φιλοσοφία της διοίκησης και δική μου είναι, να υπάρχει κορμός Ρεθυμνιώτικος κι αν όχι Ρεθυμνιώτικος εν γένει Κρητικός. Να υπάρχει αυτό το στοιχείο κι όχι απλά να υπάρχει αλλά να συμμετέχουν οι κοπέλες και στην 6άδα και αλλαγές και σε αποστολές. Το έχουμε καταφέρει το διεκδικούμε να γίνει αυτό και φέτος καθώς υπάρχουν πολλές κοπέλες από εδώ. Προσωπικά χωρίς να αντιπροσωπεύω τη διοίκηση, αν και πιστεύω πως κι η διοίκηση συμφωνεί, θα ήθελα μεγαλύτερη στήριξη γενικότερα από τον κόσμο, την κοινωνία. Αυτό που κάνουμε δεν αντιπροσωπεύει μόνο τους εαυτούς μας αλλά και την πόλη ολόκληρη. Δηλαδή, όταν εδώ γίνεται ένα παιχνίδι Α1 γυναικών είναι γιορτή για το Ρέθυμνο. Έρχονται να περάσουν ένα απόγευμα, προσπαθούν να δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού «happenings» και να περνάει ο κόσμος ένα ευχάριστο απόγευμα. Σίγουρα χρειαζόμαστε μεγάλη στήριξη, το έχουμε ανάγκη η διοίκηση κι εμείς για την προσπάθεια που κάνουμε.»

Το πρωτάθλημα οδηγεί στην Ευρώπη, είναι έτοιμη η ομάδα και η πόλη για το «ευρωπαϊκό» βήμα;

«Σαν ομάδα είμαι υπεύθυνος εγώ και οι συνεργάτες μου πρώτα να ξεκινήσουμε το πρωτάθλημα και να έχουμε υγεία. Πιστεύω πως θα είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε κάτι το οποίο δύσκολα το ζει κανείς. Αυτές είναι ευκαιρίες που είναι λίγες στη ζωή και νομίζω θα το ζήσουμε από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη να αντιπροσωπεύσουμε στο εξωτερικό το Ρέθυμνο, να ακουστεί το όνομα όχι μόνο της ομάδας αλλά και της πόλης. Νομίζω και θέλω να πιστεύω πως εάν έχουμε υγεία και σωστή διαχείριση όλα θα πάνε καλά και θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές στο Ρέθυμνο αρχίζοντας από την Ευρώπη.»

Η Νορβηγική ομάδα θα είναι εύκολη αντίπαλος;

«Είναι πολύ μακρινό το παιχνίδι για ‘μένα δεν έχω ασχοληθεί καθόλου. Δε γνωρίζω καν εάν έχουν κλείσει το ρόστερ τους, εμείς δεν έχουμε κλείσει καν το δικό μας. Όταν θα έρθει εκείνη η ώρα θα ασχοληθούμε με τη Νορβηγική ομάδα. Προέχουν άλλα πράγματα. Να μοντάρουμε την ομάδα και να είμαστε έτοιμοι όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Μια βδομάδα πριν το παιχνίδι με τη Νορβηγία θα ασχοληθούμε με αυτό. Θα συλλέξουμε πληροφορίες για να τις έχουμε στην άκρη του μυαλού μας αλλά θα τις διαχειριστούμε και θα τις αξιοποιήσουμε όταν έρθει η ώρα. Αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό και στην ομάδα νομίζω δε το σκέφτεται σχεδόν κανείς.»

για το greekvolley, Μαίρη Σαμιώτου