Τελευταίο σφύριγμα για τον «Διοικητή του Φιλέ»

Ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους διαιτητές βόλεϊ παγκοσμίως και μια ξεχωριστή προσωπικότητα του αθλήματος, ο Τούρκος Ούμιτ Σοκουλού κρεμάει οριστικά την… σφυρίχτρα του.

Την Τρίτη το βράδυ, στον αγώνα Παναθηναϊκός-Ντιναμό Μόσχας, ο κ. Σοκουλού, διαιτήτευσε στην τελευταία αναμέτρηση ως διεθνής ρέφερι και αύριο στην πατρίδα του στο Σούπερ Καπ Γυναικών, θα γραφτούν οι τίτλοι τέλους και για τις εγχώριες διοργανώσεις.

Ο «Διοικητής του Φιλέ», Ούμιτ Σοκουλού συγκινημένος και ανακουφισμένος που συνάντησε τα «αδέρφια» του στην Ελλάδα μίλησε για λογαριασμό της ιστοσελίδας της CEV, στο γραφείο Τύπου του Παναθηναϊκού, Πένυ Ροντογιάννη.

- Ποια είναι τα συναισθήματά σας που το τέλος της καριέρας σας ως διαιτητής πλησιάζει;

- Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος που κατάφερα να ολοκληρώσω την καριέρα μου χωρίς προβλήματα.

- Η καριέρα σας ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα. Πιστεύετε στη μοίρα;

- Ίσως και να πιστεύω. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό, έχω μόνο καλές αναμνήσεις από την Ελλάδα.

- Πείτε μας τους τρεις αγώνες που θα μείνουν ανεξίτηλοι στη μνήμη σας;

- Σίγουρα ο τελευταίος μου ως διεθνής διαιτητής (Παναθηναϊκός-Ντιναμό Μόσχας), ο πρόσφατος τελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2010 μεταξύ της Βραζιλίας και Κούβας στην Ιταλία και, επίσης, ο τελικός ΗΠΑ-Βραζιλία (γυναίκες) των Ολυμπιακών Αγώνων 2008 στο Πεκίνο.

- Στην πατρίδα σας πότε και ποιος θα είναι ο τελευταίος αγώνας;

- Αύριο κλείνει ο κύκλος στην Τουρκία με το γυναικείο Σούπερ Καπ μεταξύ Φενέρμπαχτσε και Βάκιφμπανκ.

- Πώς βλέπετε το άθλημα από τη δική σας πλευρά;

- Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα που αρέσει σε όλο τον κόσμο, παντού όλο και περισσότερο. Χρειάζεται ωστόσο να το δούμε ως μια επιχείρηση, με σκοπό την βελτίωση και την ανάπτυξή της κάθε στιγμή.

- Τι σκοπεύετε να κάνετε από εδώ και πέρα;

- Θα εργαστώ για την Ομοσπονδία μου και την ίδια ώρα θα κοιτάξω για κάποια θέση ίσως στην FIVB, βοηθώντας πάντα και μεταδίδοντας την εμπειρία μου σε άλλους. Κύριος στόχος μου ήταν πάντα η ευημερία του βόλεϊ.

- Μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση μεταξύ ελληνικού και τουρκικού πρωταθλήματος αυτή τη σεζόν;

- Μέχρι φέτος, το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν πολύ ισχυρό. Νομίζω αλλά δεν είμαι απολύτως βέβαιος ότι και αυτή τη χρονιά έχει διατηρήσει ένα καλό επίπεδο, αλλά όχι όπως στο παρελθόν.

Επίσης έχω ακούσει για κάποια οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν γνωρίζω το μέγεθος της κατάστασης. Από την άλλη πλευρά, το τουρκικό πρωτάθλημα γίνεται ολοένα και πιο δυνατό. Οι ομάδες ξοδεύουν χρήματα για το βόλεϊ. Νομίζω ότι μετά τη Ρωσία είναι η Τουρκία αυτή που δαπανά τα πιο πολλά χρήματα για παίκτες, προπονητές, οργάνωσης κλπ.

Επίσης πιστεύω ότι το γυναικείο πρωτάθλημά μας είναι στην κορυφή. Έχουμε δυνατά και ανταγωνιστικά σύνολα με αθλήτριες μεγάλης αξία.

- Ξέρω ότι είναι δύσκολο, επειδή έχετε φίλους πολλούς στην Ελλάδα, αλλά θα το εκτιμούσα αν αναφέρατε κάποια ονόματα.

- Μπορώ να σας πω πάρα πολλά. Στα σίγουρα, ο κ. Καλπακτσόγλου, κ. Μαργαρίτης ο οποίος με βοήθησε πολύ, ο κ. Καραμπέτσος, ο κ. Μιχελινάκης, ο κ. Ιορδανίδης, ο κ. Μπελιγράτης, ο κ. Μαυρομάτης κ.α.

- Επειδή αναφέρατε τον νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, τον κ. Αχιλλέα Μαυρομάτη. Ποια είναι η γνώμη σας για ίδιο αφού τον γνωρίζετε καλά;

- Τον γνωρίζω πολύ καλά. Κοιτάχτε, όπως τον ξέρω εγώ, είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το καλύτερο για το βόλεϊ. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι έχει την συμπάθεια όλων (όλοι τον πάνε).

Έγινε πρόεδρος κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά στο τέλος θεωρώ ότι θα νικήσει. Ο κ. Μαυρομάτης είναι κυριολεκτικά τζέντλεμαν, αγαπάει αυτό που κάνει και πιστεύω ότι θα φέρει βόλεϊ και πάλι στο προσκήνιο.

- Για το τέλος, θα θέλατε να ευχαριστήσετε κάποιον ιδιαίτερα;

- Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους μου στην Ελλάδα, έχουμε κάτι παραπάνω από φιλική σχέση, είναι αδέλφια. Πολλές ευχαριστίες σε όλους τους διαιτητές, τα μέλη της CEV και της FIVB. Τελευταία, αλλά πολύ σημαντικό, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, στη γυναίκα μου, γιατί όντως τελικά πίσω από κάθε άνθρωπο υπάρχει μια γυναίκα. Belgin σε ευχαριστώ!

Κάτι που δεν ξέρετε για τον Σοκουλού

Γεννήθηκε από Σέρβους γονείς στην πόλη Σοκούλοβιτς της Βοσνίας. Οι ρίζες της οικογένειας Σοκουλού έχουν μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, αφού ο ιδρυτής τους ήταν ο δίμετρος Μεχμέτ Πασά Σοκούλοβιτς. Ο διάσημος διαιτητής είναι ο γόνος της 10ης γενιάς του μεγάλου βεζίρη!