Οδηγίες προς «ναυτιλλομένους» : Πώς να διαλέξετε ομάδα


Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’αυτό: Μια ομάδα βόλεϊ είναι μεγάλη δέσμευση.

Θα μπορούσες εύκολα να βρίσκεσαι στο ψάξιμο πολλά συνεχόμενα σαββατοκύριακα, με τις αμοιβές των ομάδων να κυμαίνονται σε από λίγα ως αρκετά χιλιάδες Ευρώ.

Μια τόσο σημαντική δέσμευση δεν θα μπορούσες να την κάνεις εύκολα. Με τόσες ομάδες που η καθεμιά ισχυρίζεται πως προσφέρει προϊόντα ανώτερης αξίας, να περιορίσεις τη λίστα των πιθανών ομάδων, μπορεί να είναι δύσκολη επιλογή.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές και προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις την τέλεια ομάδα:


Κάντε τις σωστές ερωτήσεις:

Το κλειδί για να βρείτε μια ομάδα που να ταιριάζει σε σας είναι η έρευνα. Ψάχνοντας ομάδες χωρίς σαφή κατανόηση των στόχων και των προσδοκιών είναι μάταιο. Έτσι, προτού καταφύγετε στο διαδίκτυο, θα ήταν χρήσιμο να βρείτε κάποιο χρόνο εσείς και ο μάνατζέρ σας για να συζητήσετε τους στόχους και τις προσδοκίες της επερχόμενης σεζόν. Είναι σημαντικό να είσαστε ρεαλιστές στην ανάπτυξη των στόχων, επειδή αυτοί μαζί με τις προσδοκίες θα καθορίσουν τα κριτήρια που θα σας οδηγήσουν στη σωστή ομάδα.



Ορίστε μερικές βοηθητικές ερωτήσεις:


Ποιοί είναι η μελλοντικοί στόχοι του αθλητή στο άθλημα;

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή θα είναι μια τεράστια βοήθεια στο να καθορίσει το είδος της ομάδας για την οποία ο αθλητής θα πρέπει να προετοιμαστεί. Το να γνωρίζει ο αθλητής τις προσδοκίες του πριν ξεκινήσετε την επιλογή της ομάδας, είναι απαραίτητο. Όσο το άθλημα συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα, τόσο ο αριθμός των ομάδων είναι διαθέσιμος για τους νέους αθλητές. Η διαλογή ανάμεσα στις πολλές επιλογές μπορεί να γίνει πιο εύκολη αν ξέρετε τί ψάχνετε.

Για παράδειγμα, αν ο πρόκειται για ένα νέο αθλητή που θέλει να τον δει αρκετός κόσμος, καλό θα ήταν να επιλέξει ομάδα που θα παίρνει μέρος σε αρκετές διοργανώσεις.

Ακόμα καλύτερα να συμμετάσχει σε camps ώστε να έχουν την ευκαιρία αρκετοί προπονητές και παράγοντες να τον δουν.

Επιπλέον, αν ο αθλητής θέλει να παίξει για να περνά ευχάριστα την ώρα του, τότε ίσως θα ήθελε μια ομάδα που θα συμμετάσχει σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο οι ομάδες δεν είναι τόσο ανταγωνιστικές, οι παίκτες δεν έχουν βεβαρημένο πρόγραμμα. Επιπλέον εάν θέλετε να ρίξετε βάρος στις σπουδές σας καλό θα είναι να βρείτε μια μέτρια ομάδα.


Πώς είναι οι δεξιότητές σας σε σχέση με αυτές των άλλων που είναι στην ηλικία σας;

Σκεφτείτε τους καλύτερους παίκτες που έχετε παίξει εναντίον, εκείνους που είναι σχεδόν πάντα υποψήφιοι για MVP και για το AllStar. Αυτοί είναι οι αθλητές με τους οποίους θα ανταγωνιστείτε αν θέλετε να παίξετε με μια ομάδα ελίτ. Αν η σύγκριση είναι ευνοϊκή με τους αθλητές της ελίτ ομάδας, τότε αυτή θα είναι η καλύτερη επιλογή. Όμως αν δεν είστε σε τέτοιο επίπεδο, τότε μια μεσαίου επιπέδου ομάδα θα είναι καλύτερη επιλογή.


Είστε ένας πολύ- αθλητής;

Επειδή η σεζόν τρέχει από αρχές Οκτωβρίου ως αρχές Απριλίου συνήθως, συχνά έρχεται σε αντίθεση με άλλα αθλήματα. Μερικές ομάδες δεν επιτρέπουν στους αθλητές να χάνουν προπονήσεις, ενώ άλλες είναι περισσότερο επιεικείς. Αν είστε ένας πολύ- αθλητής, θα πρέπει να καθορίσετε αν είστε πρόθυμοι ή όχι να συμβιβαστείτε με τα πιθανά συγκρουόμενα ωράρια.



Αναπτύξτε κριτήρια:

Τώρα που έχετε καθορίσει τους στόχους και τις προσδοκίες για τη σεζόν που έρχεται, είστε έτοιμοι να κάνετε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που θέλετε να έχει μια ομάδα. Το να γνώρίζετε τί ψάχνετε θα σας βοηθήσει να περιοριστείτε στις ομάδες που σας ενδιαφέρουν. Μη ξεχάσετε να εξετάσετε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες καθώς φτιάχνετε τη λίστα. Μερικά από τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι τα εξής:


Προϋπολογισμός: Εκτός από το είδος της ομάδας και οι αμοιβές μπορεί να γίνουν εμπόδιο. Εκτός από τις αμοιβές ίσως υπάρξουν κι άλλα έξοδα για πράγματα όπως φόρμες, ταξίδια και φαγητό. Προσπαθήστε να φτιάξετε έναν προκαταρτικό προϋπολογισμό, έχοντας στο μυαλό πως ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσετε τον πρϋπολογισμό με τον οποίο ξεκινήσατε.


Ταξίδια:Μερικά τουρνουά μπορεί να διαρκέσουν ως 4 μέρες και ένα γεγονός σαν αυτό ίσως απαιτεί από τον αθλητή να χάσει μερικές μέρες από τη σχολή ή την κανονική του δουλειά. Πρέπει να γνωρίζεται εκ των προτέρων αν έχετε αυτή την πολυτέλεια, να χάσετε μαθήματα ή να πάρετε άδεια από τη δουλειά σας.


Το μέγεθος της ομάδας:Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αθλητών σε μια ομάδα, τόσο λιγότερο χρόνο έχουν στο γήπεδο. Αν ψάχνετε να βελτιστοποιήσετε το χρόνο παιξίματος, τότε θα πρέπει να βασιστείτε σε μια ομάδα με λίγους παίκτες.


Έρευνα:Hέρευνα είναι πολύ σημαντική στο να διασφαλίσει πως η ομάδα που διαλέξατε είναι καλή επιλογή. Σκεφτείτε τα κριτήρια που αναπτύξατε και φτιάξτε μια λίστα ομάδων που να ταιριάζουν με αυτά. Προσπαθήσετε να μάθετε το προπονητικό σας πρόγραμμα γιατί σίγουρα δε θα θέλατε να πάτε σε μια ομάδα που οι ώρες προπόνησης μπορεί να σας εμποδίζουν να πάτε στην κανονική σας δουλειά ή στη σχολή σας.

 


Στη φωλιά του Λύκου


Τώρα που έχετε τη λίστα με τις ομάδες και τα κριτήρια που ταιριάζουν, είναι ώρα να προετοιμαστείτε για τα try-outs. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε τις ώρες και τις μέρες τις οποίες μια ομάδα δοκιμάζει παίκτες. Μόλις έχετε στα χέρια σας τις ημερομηνίες είστε έτοιμοι για να πάτε σε αυτές τις δοκιμές.

Ενώ ο αθλητής έχει μεγάλη επιρροή στο αν μπορεί να γίνει μέρος μιας ομάδα, είναι σημαντικό να θυμηθείτε πως ο αθλητής είναι περιορισμένος. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε κανείς να προπονείται σκληρά και να είναι ο καλύτερος παίκτης στις δοκιμές αλλά να μην μπορεί να ταιριάξει στην ομάδα. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως η αξιολόγηση ενός προπονητή στις δοκιμές είναι υποκειμενική - είναι μια γνώμη όχι ένα γεγονός.

 

ΜΑΙΡΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ