"Kατεβάζει ρολά" η Ροδίων Άθλησις

Πρωταγωνίστησε στην Α2 τα τελευταία χρόνια, διεκδίκησε την άνοδο τα τελευταία 3 στην κατηγορία των μεγάλων και τώρα η διοίκηση της Ροδίων Άθλησις πήρε την απόφαση να θέσει σε παύση την ανδρική ομάδα.

Η ομάδα της Ροδίων επενδύοντας στο ανδρικό τμήμα έκανε γνωστό το βόλεϊ σάλας στο νησί καθώς τα πιο παλιά χρόνια η Ρόδος κάθε καλοκαίρι φιλοξενούσε αγώνες μπιτς βόλεϊ και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.

Η έλλειψη γηγενών αθλητών οδήγησε τελικά την ομάδα σε μαρασμό και η διοίκηση πήρε την δύσκολη απόφαση να παύσει το ανδρικό τμήμα.

Ωστόσο αν η ομάδα δε κατάφερε με αυτή την πορεία να πείσει τα παιδιά να έρθουν στο ανδρικό βόλεϊ πως θα τα πείσει τώρα να έρθουν όταν δεν θα υπάρχει στόχος σε ανώτερο επίπεδο.

Επιπλέον η δουλειά που δεν έγινε τόσα χρόνια ως έπρεπε στις ακαδημίες ποιος δίνει την εγγύηση πως θα γίνει τώρα και γιατί δεν έγινε; Είναι τελικά μονόδρομος η παύση μιας ομάδας και εγγύηση της αναδημιουργίας της; Ή θα πρέπει το πρόγραμμα αναγέννησης της Ροδίων να ξεκινήσει ταυτόχρονα με την παρουσία του ανδρικού τμήματος σε ανταγωνιστική κατηγορία έστω και με αθλητές που δεν κατάγονται από τη Ρόδο;

Είναι γνωστό πως είναι πολύ δύσκολο το βόλεϊ στα νησιά, αυτό το ξέρουν όλοι. Ο Φοίνικας Σύρου που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην Α1 δε στελεχώνεται από ντόπιους, στη φετινή ανδρική ομάδα μόνο ο Σπύρος Βελούδης ήταν Συριανός. O OΦΗ που βγήκε πρωταθλητής του νοτίου ομίλου και ανέβηκε στην Volleyleague τη σεζόν που μας πέρασε είχε μόλις τρεις Κρητικούς στο ρόστερ του και μόνο ένας εκ των οποίων ήταν βασικός.

Η Ροδίων άραγε θα μπορέσει να δημιουργήσει αθλητές ποτέ που θα φτάσουν να αγωνίζονται στην Α1 και να μείνουν στο ρόστερ της; Συνήθως αυτό δεν είναι το σενάριο (δεν το έχουν καταφέρει μεγάλες ομάδες όπως π.χ. ο Ολυμπιακός ) οπότε μήπως πρέπει να ξανασκεφτούν οι παράγοντες αυτή την απόφαση;

Η ανακοίνωση της ομάδας είναι η εξής:

«Πριν από επτά χρόνια πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε ανδρικό τμήμα βόλεϊ στη Ρόδο, τόσο για να πραγματοποιήσουμε την επιθυμία Ρόδιων αθλητών να κάνουν αυτό που αγαπάνε όσο και για να επαναφέρουμε τη δημοφιλία τού αθλήματος στο νησί. Κύριος προσανατολισμός τής διαμόρφωσης του τμήματος ήταν σαφώς η ενίσχυση της σωματικής και πνευματικής ευρωστίας των μελών του, η ωρίμανση ψυχικών και διανοητικών λειτουργιών καθώς και η προαγωγή της κοινωνικής συνείδησης και της πολιτιστικής συμπεριφοράς, ενώ βασική προϋπόθεση της σύστασης του τμήματος ήταν η εντοπιότητα.

Σε αυτά τα επτά χρόνια ενεργής παρουσίας οι αθλητές μας με τη φανέλα τού ΡΟΔΙΩΝ άθλησις κατάφεραν να κινήσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων τής ομοσπονδίας, που επιβεβαίωναν ότι κάτι καλό συμβαίνει στη Ρόδο, και να κινητοποιήσουν την πραγματοποίηση μεγάλων διοργανώσεων στο νησί, που αναβάθμισαν το αθλητικό γίγνεσθαι στον τόπο μας. Οι αθλητές μας έζησαν ιστορικές στιγμές και έγραψαν οι ίδιοι τη σύγχρονη ιστορία τού δωδεκανησιακού βόλεϊ.

Οι αθλητές μας είναι υπερήφανοι, εκτός των άλλων, για την πρώτη άνοδο δωδεκανησιακής ομάδας  στην Α2 εθνική κατηγορία, για τα 5 χρόνια συμμετοχής στην Α2 με 4 συνεχόμενες συμμετοχές σε αγώνες μπαράζ για την άνοδο στη Α1 εθνική κατηγορία, για την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο την φιναλίστ τής διοργάνωσης, τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, για τους 2 sold out εισιτηρίων εντός έδρας αγώνες με τον Ηρακλή και τον Ο.Φ.Η. Και εμείς είμαστε υπερήφανοι που συμβάλαμε στις επιτυχίες τής ομάδας βόλεϊ τού ΡΟΔΙΩΝ άθλησις, που καταστήσαμε εφικτό με κάθε τρόπο να έρθουν αλλά και να παραμείνουν στο νησί άνθρωποι με περισσότερες εμπειρίες στον χώρο, που προωθήσαμε την ανάπτυξη του αθλήματος στη Ρόδο, που ενισχύσαμε το χειροκρότημα των θεατών στις κερκίδες, που δημιουργήσαμε πιστούς ακόλουθους, που τονώσαμε την αθλητική διασκέδαση του Σαββατοκύριακου στις οικογένειες του νησιού, που προκαλέσαμε φιλίες και γάμους, που μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις εντός και εκτός γηπέδου.

Επτά χρόνια μετά, λοιπόν, ο απολογισμός τής ομάδας έχει να επιδείξει περισσότερες καλές στιγμές και μια αδιάκοπη ανοδική πορεία, να βεβαιώσει τις κατακτήσεις και τις προόδους ανάμεσα στις αγωνιστικές περιόδους. Το μοναδικό ζήτημα είναι η σταδιακή μείωση του ντόπιου στοιχείου στο ρόστερ μας. Όλα τα δεδομένα -λίγο η απουσία τού αθλήματος από τις επιλογές  των παιδιών τα προηγούμενα χρόνια, λίγο η γεωγραφική θέση τού νησιού, λίγο οι αποχωρήσεις αθλητών λόγω ηλικίας- οδηγούν αναγκαστικά σε έκλειψη της βασικής προϋπόθεσης της σύστασης της ομάδας.

Έτσι, πριν από λίγες ημέρες στο Διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πάρθηκε από όλα τα μέλη μία πολύ δύσκολη για το παρόν αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντική για το μέλλον απόφαση: να γίνει παύση τού αντρικού τμήματος βόλεϊ του «ΡΟΔΙΩΝ άθλησις» για ορισμένο διάστημα και να ξεκινήσει ταυτόχρονα μια επένδυση τόσο στον τομέα των ακαδημιών όσο και τον τομέα των εγκαταστάσεων, ώστε να τεθούν στέρεες βάσεις για το εγχείρημα της επανασύστασης του τμήματος.

Πριν από 7 χρόνια δεν ξέραμε τίποτα, 7 χρόνια μετά έχουμε μάθει πολλά.

Πριν από 7 χρόνια δεν μας ήξερε κανείς, 7 χρόνια μετά μάς έχουν μάθει όλοι.

Πριν από 7 χρόνια παίζαμε με άδεια εξέδρα, 7 χρόνια μετά το γήπεδο δεν μας χωράει.

Γι΄ αυτό σήμερα, έχοντας κερδίσει με επιμονή και υπομονή την αποδοχή και την αναγνώριση στον χώρο του βόλεϊ σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, για εμάς σημασία δεν έχει εάν φτάσαμε ή όχι στον προορισμό μας -άλλωστε, δεν είχαμε θέσει προορισμό- αλλά ότι το ταξίδι ήταν εκπληκτικό με καλούς συνοδοιπόρους και πρωτόγνωρους σταθμούς.

Ευχαριστούμε όλους τους επιχειρηματίες που πίστεψαν και στήριξαν αυτήν την προσπάθεια στη διάρκεια των επτά χρόνων και όλους τους φίλους τής ομάδας που στάθηκαν στο πλευρό των αθλητών σε όλους τους δύσκολους και εύκολους  αγώνες. Ευχαριστούμε όλους τους αθλητές που συγκρότησαν και στελέχωσαν αυτήν την ομάδα, που αγωνίστηκαν με τις αξίες τού υγιούς αθλητισμού, που τίμησαν τη φανέλα τού ΡΟΔΙΩΝ άθλησις, που έκαναν εμάς να φωνάξουμε «Ροδίων Είσαι”.