Ο Χοσέ Φρανσίσκο Σάντος θυμάται...

Τις αναμνήσεις που είχε τη σεζόν 2006-2007 στην Ελλάδα στην ανδρική ομάδα του Παναθηναϊκού θυμήθηκε ο βραζιλιάνος προπονητής Χοσέ Φρανσίσκο Σάντος, με την ευκαιρία της παρουσίας της Εθνικής γυναικών στο Πορτιμάο της Πορτογαλίας, για την πρεμιέρα του Silver European League.

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας της Πορτογαλίας συνάντησε ξανά μετά από 13 χρόνια τον Νίκο Μπουτσουρή τον οποίο είχε συνεργάτη στο «τριφύλλι», ενώ είχε και εγκάρδια συνομιλία με τον ομοσπονδιακό προπονητή Γκιγιέρμο Ναράνχο, ο οποίος το 2005 έκανε το ξεκίνημά του στη προπονητική στην Τενερίφη, με πρώτο προπονητή τον Σάντος.

Ο βραζιλιάνος τεχνικός ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2006 και κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας. Η σεζόν για τον ίδιο και την ομάδα δεν ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς έχασαν το πρωτάθλημα στους τελικούς κόντρα στον Ηρακλή. Ήταν μετά το μπρέικ του «γηραιού» στην Γλυφάδα στον τρίτο τελικό, που οδήγησε την διοίκηση των πρασίνων στην απομάκρυνση του Σάντος και ο μέχρι πρότινος βοηθός του, Νίκος Μπουτσουρής, ανέλαβε χρέη πρώτου και κοούτσαρε τον Παναθηναϊκό στον τέταρτο τελικό, γνωρίζοντας την ήττα στο τάι μπρέικ.

«Έχω μόνο καλές αναμνήσεις από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό, ένας μεγάλος σύλλογος με σπουδαία ιστορία στο βόλεϊ και φοβερούς οπαδούς. Δυστυχώς δεν τελείωσα τη σεζόν, καθώς έφυγα κατά την διάρκεια των τελικών, αλλά αυτή είναι η μοίρα των προπονητών σε όλα τα αθλήματα» ήταν το πρώτο σχόλιο του Χοσέ Σάντος στο volleyball.gr, ο οποίος στη συνέχεια άρχισε τις ερωτήσεις για τους παλιούς του παίκτες, τους οποίους και περιμένει στο Βραχάτι όταν η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα.

«Θυμάμαι τον αρχηγό της ομάδας Σωτήρη Πανταλέοντα, τον Ανδρέα (σ.σ. Ανδρεάδη), τον Κώστα (σ.σ. Προύσαλη), τον Νίκο (σ.σ. Σμαραγδή) που έφυγε στα μέσα της σεζόν. Θα ήθελα σε όλους αν τους δείτε να τους δώσετε πολλούς χαιρετισμούς. Χαίρομαι πολύ που θα έρθω στην Ελλάδα για το παιχνίδι του European League και εύχομαι να τους δω στο γήπεδο και να θυμηθούμε εκείνες τις εποχές. Αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι το καλό κλίμα που υπήρχε στις προπονήσεις και στους αγώνες. Όλοι τους είναι φοβεροί χαρακτήρες».

Ο Χοσέ Φρανσίσκο Σάντος μίλησε επίσης και για την συνεργασία που είχε με τον Γκιγιέρμο Ναράνχο στη Τενερίφη: «Ήταν καλή περίοδο για εμένα και έμαθα πολλά εκεί. Δυστυχώς όμως δεν πετύχαμε με τον Γκιγιέρμο αυτά που θέλαμε, γιατί θυμάμαι υπήρχε ένας πρόεδρος τότε στην ομάδα που εμπλεκόταν πολύ με την δουλειά μου. Ο Γκιγιέρμο τότε ήταν στο ξεκίνημά του και είχα διακρίνει ότι μπορεί να γίνει σπουδαίος προπονητής. Χαίρομαι πάρα πολύ που τον βλέπω να πρωταγωνιστεί με την Εθνική ομάδα της Ελλάδας, αλλά και σε συλλόγους. Ήμουν τυχερός που τον είχα δίπλα μου, έστω και για μικρό διάστημα».

Κλείνοντας, μίλησε και για την πρεμιέρα κόντρα στην Ελλάδα: «Είχα παρακολουθήσει όλα τα παιχνίδια που έδωσε η Ελλάδα στα προκριματικά του ευρωπαϊκού το περασμένο καλοκαίρι και είχα εντυπωσιαστεί με την χημεία και την ομοιογένεια που έβγαζαν στο γήπεδο. Με τους συνεργάτες μου κάναμε σκάουτινγκ και διακρίναμε ότι το δυνατό σημείο της Ελλάδας ήταν η επίθεση και προσπαθήσαμε να τους δυσκολέψουμε στην υποδοχή για να μην έχουν καλή ανάπτυξη. Σε κάποια σημεία του παιχνιδιού τα καταφέραμε, όμως όχι στον βαθμό που έπρεπε για να διεκδικήσουμε κάτι περισσότερο. Είχαμε προετοιμαστεί γα να παίξουμε 5 σετ, όμως τα πράγματα δεν ήρθαν όπως θα θέλαμε. Εμείς από την πλευρά μας παρουσιαστήκαμε κάπως νωθροί και δεν κάναμε σωστά αυτά που είχαμε δουλέψει στην προπόνηση, ειδικά στο κομμάτι της υποδοχής. Η διαφορά στο παιχνίδι ήταν ότι η Ελλάδα έχει αθλήτριες που μπορούν να τελειώσουν ψηλές μπάλες, σε αντίθεση με εμάς που υστερούμε σε αυτό το κομμάτι».