Κατάθεση ψυχής από τον Λεώνη

Λίγες ημέρες μετά την επισημοποίηση της επιστροφής του στον κυανόλευκο πάγκο, ο Αλέκος Λεώνης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Ηρακλής ο λαός, Ηρακλής δυνατός".

-Είστε ευχαριστημένος με την επιστροφή στην ομάδα;

Εδώ και πολύ καιρό σκεφτόμουνα αυτό το θέμα, το δούλευα στο μυαλό μου και ήθελα να επιστρέψω στον Ηρακλή. Να γυρίσω για πολλούς λόγους ξέροντας οτι η περίοδος είναι πολύ δύσκολη, κυρίως οικονομικά. Αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη από τη διοίκηση, στην οποία υπάρχουν 2-3 άνθρωποι, οι οποίοι τρέχουν να λύσουν πάρα πολλά προβλήματα, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κάτι που να δίνει προοπτική στον κόσμο του Ηρακλή.

 

-Είχε υπάρξει μια έντονη φημολογία για επιστροφή σας στην ομάδα στη μέση του πρωταθλήματος, ισχύει κάτι τέτοιο;

Είχανε γίνει κάποιες συζητήσεις, αλλά είναι δικιά μου τακτική να μην αναλαμβάνω ομάδες στη μέση της περιόδου. Υπήρχαν και κάποια προσωπικά προβλήματα, τα οποία ήθελα να λύσω. Νομίζω οτι το καλύτερο είναι να ξεκινάς από την αρχή το σχεδιασμό μιας ομάδας.

 

-Ποια είναι τα συναισθήματα που συνοδεύουν την επιστροφή;

Είναι δύσκολο να τα εκφράσω, γιατί πραγματικά εδώ έχουμε ζήσει στιγμές και άσχημες, αλλά και πολλές και όμορφες. Συνδέομαι με πολλούς ανθρώπους εδώ. Νομίζω οτι ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει οτι είμαι πίσω. Περισσότερο το συνειδητοποιώ όταν φεύγω από εδώ και πάω στο σπίτι. Η ευθύνη είναι μεγάλη γιατί η ιστορία είναι βαριά. Η ιστορία δεν μπορεί να βοηθήσει τη συγκεκριμένη στιγμή, πρέπει να τη θυμόμαστε αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από οτι δημιουργήσαμε παλιά. Υπάρχει συναίσθηση της ευθύνης και νομίζω οτι με την κατάλληλη βοήθεια που θα έχουμε από τους ανθρώπους της διοίκησης και το προπονητικό τιμ, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα που να δίνει προοπτική.

 

-Αυτή θα είναι η τέταρτη θητεία στην ομάδα, ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας;

Ξεκινάμε από το μηδέν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα καινούρια, πάντα όμως με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Κάτι που είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Δύσκολο να βρεις ξένους παίκτες τη στιγμή που η ομάδα δεν αγωνίζεται στην Ευρώπη. Το να βρεις ξένους παίκτες τη στιγμή που υπάρχει οικονομική κρίση σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο να πεις σε έναν παίκτη να έρθει στην Ελλάδα. Τα προβλήματα που υπάρχουν στον Ηρακλή. Όλα αυτά κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη. Θέλω να πιστεύω οτι θα καταφέρουμε στο τέλος να κάνουμε μια ομάδα που θα είναι τουλάχιστον καλύτερη από την περσινή.

 

-Πέρα από τον κ. Βαλσαμίδη που είναι χρόνια συνεργάτης σας, φέτος θα είναι δίπλα σας και ο Φρέντυ Μπρούκς. Πως βλέπετε αυτή τη συνεργασία;

Είναι διακριτοί οι ρόλοι. Έχουμε συζητήσει και ο καθένας ξέρει το ρόλο του μέσα στην ομάδα. Εγώ υπολογίζω πάρα πολύ και τον εκτιμώ το Φρέντυ Μπρούκς, δεν μιλάω για το Δημήτρη Βαλσαμίδη που είμαστε χρόνια συνεργάτες και ξέρω πολύ καλά το τι μπορεί να δώσει. Ο Φρέντυ είναι κεφάλαιο μέσα στον Ηρακλή και μπορεί να βοηθήσει. Θα πρέπει να τα παντρέψουμε όλα αυτά τα πράγματα και να έχουμε διακριτούς ρόλους μέσα στην ομάδα. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα καλό προπονητικό έργο και με λίγα χρήματα. Θέλουμε οι αθλητές να ευχαριστιούνται να είναι στην ομάδα του Ηρακλή και να είναι ελκυστικό όλο αυτό για να έρθουν παίκτες στην ομάδα.

 

-Πως θα κρίνατε την περσινή πορεία του Φρέντυ Μπρουκς στον πάγκο του Ηρακλή;

Ο Φρέντυ πήγε κατευθείαν στα βαθιά. Είχε να αντιμετωπίσει πάρα πολλές δυσκολίες, εγώ που τον έβλεπα στο κομμάτι της προπονητικής ανταποκρίθηκε πολύ καλά. Δυστυχώς όμως υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις και μοιραία μετράς το αποτέλεσμα. Εμείς οι προπονητές κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Κάπου τον αδικεί η πορεία το Φρέντυ και η τελική θέση της ομάδας.

 

-Η ομάδα προέρχεται από μια άσχημη πορεία πέρυσι με βάση τα δικά της δεδομένα και χωρίς τη συμμετοχή στην Ευρώπη. Δημιουργεί πίεση όλο αυτό;

Η πορεία στην Ελλάδα δεν ήταν άσχημη και δεν πρέπει πάντα να κρίνουμε μια χρονιά με τους τίτλους. Πρέπει να έχουμε κατά νου οτι είναι πολύ λίγες οι ομάδες που είναι και οικονομικά εύρωστες και μπορούν να διατηρηθούν για πολλά χρόνια στην κορυφή. Ο Ηρακλής τα κατάφερε σε αυτό το κομμάτι. Κάποια στιγμή έπρεπε να παρθούν κάποιες αποφάσεις ώστε να ξαναδημιουργηθεί αυτή η ομάδα. Επομένως δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει το αν θα πάρει κάποιον τίτλο ή όχι η ομάδα.

Αυτό που πραγματικά θα πρέπει να μας φοβίζει είναι το αν θα έχει προοπτική η ομάδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Ηρακλή τα προηγούμενα χρόνια είναι οτι δεν είχε προοπτική η ομάδα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε την ομάδα που θα έχει μέλλον. Αυτό είναι το κυριότερο θέμα, γιατί ο κόσμος του Ηρακλή ξέρει βόλεϊ και το αγκαλιάζει. Νομίζω οτι αν δει μια προσπάθεια, θα βρεθεί πάλι δίπλα στην ομάδα και θα την αγκαλιάσει.

 

-Ποιον θεωρείται υπεύθυνο για το οτι δεν είχε πέρυσι η ομάδα προοπτική;

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κρίνουμε το ποιος φταίει για την ομάδα που παρουσιάστηκε πέρυσι. Υπάρχουν και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως αυτό που έγινε με την τιμωρία με τον Άρη. Ο Ηρακλής θα μπορούσε να είναι στο final four του πρωταθλήματος και κανένας μας δεν ξέρει που θα μπορούσε να είχε φτάσει η ομάδα. Το κύπελλο κρίθηκε στις λεπτομέρειες στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια να σκεφτόμαστε το παρελθόν μας, πρέπει να το δούμε κάποια στιγμή και να κάνουμε την κριτική μας, αλλά αυτή τη στιγμή ο χρόνος μας πιέζει. Οι παίκτες ήδη έχουν συμφωνήσει, κάποιες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός έχουν κάνει ένα σχεδιασμό και προχωράνε, ο Άρης κάνει κινήσεις και εμείς θα πρέπει να κοιτάξουμε το πως θα φτιάξουμε την ομάδα.

 

-Μέχρι που μπορεί να φτάσει η ομάδα φέτος;

Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω που μπορούμε να φτάσουμε. Μόλις ολοκληρώσουμε το ρόστερ, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια προβλήματα, τα οποία και πρέπει να λυθούν. Μόλις ολοκληρώσουμε εμείς την ομάδα και την ολοκληρώσουν και οι αντίπαλοί μας, θα μπορέσουμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι για το που μπορούμε να φτάσουμε φέτος.

 

-Αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να επιλέξετε όποιους παίκτες επιθυμείτε για την ομάδα, ποιοι θα ήταν αυτοί;

Δεν θα σας πω ονόματα, νομίζω όμως το κυριότερο είναι η φιλοσοφία και όχι τα ονόματα. Οι παίκτες πρέπει να έχουν διάθεση για διάκριση. Αυτή την εμπειρία που έχουμε από τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να την εφαρμόσουμε στον αγωνιστικό χώρο. Το ένα στοιχείο είναι οι παίκτες να έχουν διάθεση για διάκριση και το δεύτερο είναι να υπάρχει διοικητική οργάνωση. Να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ Ηρακλειδέων. Αυτά τα δυο είναι τα πιο σημαντικά για την ομάδα και την καλή της συνέχεια.

 

-Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός πιστεύετε οτι θα είναι πιο προσιτοί αντίπαλοι μετά την αποδυνάμωση τους;

Είναι δυο διαφορετικές περιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή η μοναδική ομάδα που κινείται είναι ο Ολυμπιακός πάνω σε ξεκάθαρο budget και παρά την αποχώρηση του Μιλκοβιτς, έχει κάνει ήδη κινήσεις για να τον αντικαταστήσει και μέχρι στιγμής έχει κάνει αρκετά αξιόλογες κινήσεις, που τον καθιστούν κυρίαρχο στο μεταγραφικό τοπίο. Από εκεί και πέρα, ο Παναθηναϊκός έχει οικονομικά προβλήματα όπως και οι περισσότερες ομάδες. Αυτές οι ομάδες είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματά τους μέσα στη χρονιά ανά πάσα στιγμή. Γιατί υπάρχουν οικονομικοί παράγοντες που μπορούν να τρέξουν τις καταστάσεις. Γι' αυτό πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον.

 

-Όταν φύγατε από τον Ηρακλή “κατηγορηθήκατε” και για αυστηρό επαγγελματισμό αλλά και για οπαδός -προπονητής. τι από τα δυο είναι ο Αλέκος Λεώνης;

Νομίζω οτι όταν είσαι σε ένα χώρο δημόσιο αποκλείεται να μη συμβαίνουν όλα αυτά. Επειδή όμως ζούμε στη Θεσσαλονίκη και στον Ηρακλή όπως γνωρίζετε καθένας κρίνετε από τις πράξεις του. Εγώ νομίζω οτι όσο ήμουν στον Ηρακλή με την επαγγελματική σχέση που είχα, τίμησα με τον καλύτερο τρόπο την ομάδα, μέσα από πράξεις. Γιατί το να πουλάμε “οπαδιλίκι” είναι πολύ επικίνδυνο και πολύ εύκολο. Όταν υπάρχει επαγγελματική σχέση και πουλάμε “οπαδιλίκι” κρύβουμε τις όποιες επαγγελματικές ατέλειες έχουμε.

Εγώ θέλω να κριθώ από αυτά που πρόσφερα στον Ηρακλή. Από εκεί και πέρα, οι άνθρωποι που με κατηγορούσαν, παράλληλα με προέτρεπαν να φύγω από τον Ηρακλή και να πάω σε μια ομάδα για να βγάλω χρήματα και να δω το οικονομικό. Εκείνη την περίοδο ήταν η κατάλληλη στιγμή μετά από ένα πρωτάθλημα να πάω στην Εθνική ομάδα, την μεγαλύτερη τιμή για έναν προπονητή. Τότε δεν υπήρχε ούτε Παναθηναϊκός, ούτε Ολυμπιακός, μετά προέκυψαν.

 

-Η απόφαση να πάτε αρχικά στην Εθνική και στη συνέχεια να συνεχίσετε αλλού την προπονητική σας πορεία, θεωρείται οτι ήταν σωστή απόφαση;

Η απόφαση για την Εθνική σίγουρα δεν ήταν λάθος. Από εκεί και πέρα δεν είχα να αντιμετωπίσω δίλημμα για το αν θα ξαναγυρίσω στον Ηρακλή, γιατί δεν είχα πρόταση από την ομάδα. Και νομίζω οτι στην εποχή που ζούμε αν κάποιος είχε πρόταση από τον Παναθηναϊκό με τα λεφτά που μου έδωσαν τότε, πολύ δύσκολα θα έλεγε όχι. Το μετάνιωσα βέβαια γιατί εκεί δεν μπόρεσα να ολοκλήρωσω τη δουλειά που ξεκίνησα. Είχαμε πει κάποια πράγματα και το δεύτερο χρόνο δεν έγιναν. Έκανα την ομάδα, αλλά στη συνέχεια χώρισαν οι δρόμοι μας.

 

-Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω θα αλλάζατε κάποιες από τις αποφάσεις της προπονητικής σας πορείας;

Λάθη έχω κάνει πάρα πολλά, αλλά μέσα από τα λάθη μου έμαθα. Νομίζω οτι δεν θα άλλαζα κάτι. Νομίζω οτι με βοήθησαν οι παράγοντες του Ηρακλή και οι συνεργάτες μου όλα αυτά τα χρόνια και είχαμε μια πολύ καλή πορεία επαγγελματική.

 

-Είναι απωθημένο για εσάς ένας Ευρωπαϊκός τίτλος με τον Ηρακλή;

Ο Ηρακλής βρίσκεται πολύ ψηλά στην Ευρώπη, άγγιξε τον τίτλο. Για να πάρεις τίτλους στην Ευρώπη  υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που είναι βασικές και καθορίζουν το αποτέλεσμα. Εγώ θα ευχηθώ να ξαναδημιουργήσει ο Ηρακλής μια τέτοια ομάδα και να φτάσει πάλι σε ένα final four.

 

-Ο Ηρακλής δεν έχει πάρει τον Ευρωπαϊκό τίτλο γιατί ήταν άτυχος ή γιατί δεν ήταν καλός σε σχέση με τους αντιπάλους που αντιμετώπισε;

Τα final four ήταν τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Στο πρώτο στην Πολωνία, ο Ηρακλής απέκτησε εμπειρίες. Στο δεύτερο στη Ρωσία, δεν είχε καλή ομάδα ώστε να διεκδικήσει τον τίτλο. Ήταν τύχη που έφτασε μέχρι εκεί. Στο τρίτο στην Πυλαία, εκεί άξιζε πραγματικά τον τίτλο, όπως και στο επόμενο στη Ρώμη. Αντιμετώπισε όμως πολύ καλές ομάδες.

Στην Πυλαία ήταν το λάθος οτι παίξαμε το δεύτερο παιχνίδι εμείς και δεν είχαμε χρόνο για ξεκούραση. Σε αυτά τα παιχνίδια οι ώρες της ξεκούρασης είναι πάρα πολύ σημαντικές. Στη Ρώμη παίξαμε απέναντι στη Σίσλευ μια πολύ καλή ομάδα, η καλύτερη του πλανήτη εκείνη την περίοδο, η οποία είχε κερδίσει στον ημιτελικό 3-0, ενώ εμείς 3-2. Σε αυτά τα δυο final four παίχτηκε βόλεϊ πολύ υψηλού επιπέδου. Είμαι πολύ περήφανος για το θέαμα που παρουσίασε ο Ηρακλής και τις δυο χρονιές. Η ομάδα έκανε υπέρβαση και στο final four της Πράγας, νικώντας την Ίσκρα στον ημιτελικό. Για αυτό το κάθε final four είναι διαφορετικό.

 

Πηγή: www.bluearena.gr