Μεγάλη Εβδομάδα και Διατροφή

Να που φτάσαμε στο Πάσχα, για όλους εμάς που έχουμε σαν τρόπο ζωής την γυμναστική είτε στο γυμναστήριο είτε έξω, η ερχόμενη εβδομάδα είναι μια εβδομάδα που θα πρέπει να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα μας εφόσον νηστεύουμε.

Εάν βρίσκεστε από τον Χειμώνα έως τώρα σε συνεχόμενο βαρύ πρόγραμμα τότε ίσως αυτή η εβδομάδα είναι η ιδανικότερη για ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα.
Καλό θα ήταν επίσης να κάνετε μια 3ημερη - 4ημερη παύση από κάθε αθλητική δραστηριότητα έτσι ώστε από την μια να ξεκουράσετε το νευρικό-μυϊκό σύστημα και από την άλλη να δώσετε εκ νέου ώθηση αμέσως μετά με ένα δυνατό ξεκίνημα!

Όλα αυτά βεβαία ισχύουν μόνο για όσους γυμνάζονται πραγματικά σκληρά.

Η διατροφή αυτήν την εβδομάδα εφόσον γυμνάζεστε θα πρέπει να επικεντρωθεί γύρω από όσπρια τα οποία όμως δεν παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, έτσι θα πρέπει να τα συνδυάσετε με ρύζι, πατάτες και ωμούς ξηρούς καρπούς.

Για όσους βρίσκονται σε διατροφή γράμμωσης αυτό το διάστημα θα πρέπει απλά να υπολογίσουν σωστά τις θερμίδες και να μην δώσουν βάση αυτές τις ήμερες σε αναλόγια πρωτεϊνών, υδατανθράκων, επίσης θα πρέπει να αποφύγουν όπως πάντα τους απλούς , επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Έτσι θα κάνετε και μια μορφή αποτοξίνωσης στον οργανισμό σας με αυτήν την ευκαιρία.

Και φτάνουμε στις ήμερες που θα ξεκουραστείτε, οι περισσότεροι άνθρωποι αυτές τις ήμερες νηστεύουν για έναν αδιευκρίνιστο λόγο κατά την άποψη μου εάν καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες από νηστίσιμα "επιτρεπόμενα" προϊόντα, - δεν είναι αυτό το νόημα της νηστείας - και όταν φτάνει η ήμερα του Πάσχα καταναλώνουν κρέας, αυγά σε "μαγικές" ποσότητες. Αυτό όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα των ήμερων αλλά έχει και άσχημο αντίκτυπο στον οργανισμό που αυτές τις ήμερες πραγματικά υποφέρει. Πολλοί έχουν "φουσκώματα", δυσπεψίες, παλινδρομήσεις, δυσφορίες από τα πολλά όσπρια, τον χαλβά, τις πατάτες και μετά την ήμερα του Πάσχα από το πολύ φαγητό ναρκώνονται "σαν τα φίδια"!!! Εάν είναι να καταλήξετε έτσι καλυτέρα να μην νηστέψετε...


Η σωστή διατροφή παράλληλα με την νηστεία είναι ξανά μονόδρομος για όποιον ενδιαφέρετε για την υγεία του, μην καταναλώσετε τίποτα από όλα αυτά που το εμπόριο αυτές τις ήμερες θέλει απλά να ξεφορτωθεί και να κερδίσει.


Μπορείτε την ήμερα του Πάσχα να φάτε κάτι παραπάνω και να φάτε ότι θέλετε, δεν είναι ανάγκη όμως να τα φάτε όλα μαζί σε ένα γεύμα σαν να προέρχεστε από κατοχική πείνα! Άλλωστε ουδείς θα πεινάσει την Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτοί που έχουν πρόβλημα είναι όσοι τρώνε κρέας κάθε ήμερα.


Τα κιλά των διακοπών είναι ένας ακόμη αστικός μύθος. Ένα κιλό είναι περίπου 7500 θερμίδες, άρα πρέπει να φάτε 7. 500 θερμίδες παραπάνω για να το πάρετε και πολλοί πράγματι είναι ικανοί να φάνε τεράστιες ποσότητες και μετά να κατηγορούν όλους τους άλλους μαζί και τον μεταβολισμό τους που είναι. . . . . τάχα αργός!!


Στον αντίποδα αυτοί που κάνουν σκληρή διατροφή και φοβούνται μην χαλάσει το σώμα τους εάν φάνε πολύ το Πάσχα! Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ανέκδοτο. Δεν πρόκειται να συμβεί, όσοι γυμνάζονται σκληρά και προσέχουν την διατροφή τους, όσο και να φάνε μια ήμερα ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΒΑΡΟΣ, αντίθετα τις ήμερες των διακοπών χάνουν βάρος επειδή δεν μπορούν να φάνε συστηματικά όπως έκαναν όσο ήταν σε πρόγραμμα. Προσοχή μιλάμε για σκληρά ασκούμενους και όχι για όσους φαντάζονται πως ασκούνται σκληρά όση ώρα κοιτάζουν κάποιον άλλο απέναντι τους ή πιάνουν την κουβέντα!


ΜΕΤΡΟ χρειάζεται ο οργανισμός μας και αν δεν το βάλετε εσείς θα το βάλει ο γιατρός με μαθηματική ακρίβεια μετά από χρόνια καθώς τα προβλήματα έχουν Αθροιστική δράση και δεν θα αρρωστήσετε, δεν θα πάθετε διαβήτη, πίεση κ. τ. λ. μετά από ένα μεγάλο γεύμα περιστασιακά αλλά μετά από πολλά τέτοια γεύματα συχνά. Ο οργανισμός έχει τεράστιες αντοχές και δίνει μάχη επί χρόνια ολόκληρα αλλά τελικά αυτή η μάχη θα χαθεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του καθενός, όμως θα χαθεί να είστε σίγουροι για όλους κάποια στιγμή και θα θέλατε αυτήν την μάχη να την χάσετε.

Καλό Πάσχα σε όλους!

Γιάννης Σαμιώτης