Μεταβολισμός και Αστικοί Μύθοι

Πόσο αλλάζει ο μεταβολισμός μας με την πάροδο του χρόνου;


Έχω ακούσει δεκάδες φορές την έκφραση «παλιότερα έτρωγα όσο ήθελα και δεν πάχαινα, όμως τώρα που άλλαξε ο μεταβολισμός μου παχαίνω χωρίς να τρώω».

Ας δούμε όμως αν πράγματι αλλάζει τόσο πολύ ο μεταβολισμός μας και πότε.
Η μόνη ηλικία όπου ο μεταβολισμός μας έχει φοβερή διαφορά είναι μέχρι να τελειώσει η σωματική μας ανάπτυξη, να πάρουμε δηλαδή όσο ύψος μας ορίζει η γενετική μας και να ομαλοποιηθούν οι ορμόνες στο σώμα μας. Αυτό γίνεται στα κορίτσια στα 17 χρόνια με πάντα λίγες εξαιρέσεις και στα αγόρια μέχρι τα 19. Από εκεί και πέρα ο μεταβολισμός μας αποκτά μια σταθερότητα η οποία δεν αλλάζει και αν αλλάζει δεν είναι υπεύθυνη για τα κιλά μας!
Στην πραγματικότητα το θέμα αλλαγής μεταβολισμού που επικαλούνται πολλοί είναι ακόμη ένας αστικός μύθος.
Εκείνο που αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια δεν είναι ο μεταβολισμός μας αλλά οι συνήθειες, γινόμαστε αδρανείς, τρώμε περισσότερο, τρώμε ένα ή δυο τεράστια γεύματα την ημέρα και πολύ απλά ο οργανισμός δίνει μάχη επί πολλά χρόνια για να καταφέρει να τα κοντρολάρει. Όμως έρχεται πολύ απλά η ημέρα που δεν τα καταφέρνει πλέον και υπεύθυνοι είμαστε εμείς και κανείς άλλος.

Ένας δραστήριος άνθρωπος ο οποίος γυμνάζεται, τρώει κανονικά συχνά γεύματα δεν έχει πότε να φοβάται τίποτα από καμία πτώση μεταβολισμού. Υπάρχει βέβαια και η κατηγορία ανθρώπων που όπως αδιαφορεί για όλα έτσι αδιαφορεί και για την υγεία του. Έτσι υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό και αντί να πάρουν την αγωγή που τους έχει δώσει ο ενδοκρινολόγος τους και να είναι απόλυτα φυσιολογικοί, κάθονται και λένε δικαιολογίες.

Δεν υπάρχει καμία ασθένεια που θα σας κάνει παχύσαρκους, παχύσαρκους θα σας κάνει η απραξία, οι θερμίδες, η κατάθλιψη, αλλά όχι ο μεταβολισμός σας.

Δεν υπάρχουν τυχεροί άνθρωποι που τρώνε όσο θέλουν χωρίς να παχαίνουν, υπάρχουν μόνο άνθρωποι που τρώνε ό,τι βρουν. Έχουμε έναν οργανισμό με τεράστιες δυνατότητες όμως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την ζωή τελικά είναι αμείλικτος.

Ο άνθρωπος γερνάει και πεθαίνει επειδή αρρωσταίνει από όσα τρώει από όσα αναπνέει και από το περιβάλλον γύρω του και δεν αρρωσταίνει επειδή γερνάει.

Γιάννης Σαμιώτης