Γιάννης Αχιλλεόπουλος:«Καρφί» στην ανθρωπιά

Ο πατρινός βολεϊμπολίστας εξηγεί την αξία του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών

ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ Χ. ΚΟΓΚΟΥ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Έχουμε δει αρκετές φορές αθλητές να δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και να στηρίζουν δράσεις από φιλανθρωπικά ίδρυμα ή φορείς, ωστόσο η πολυεπίπεδη   προσφορά ενός Πατρινού βολεϊμπολίστα στο  ΚΕΔΜΟΠ – ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ, είναι κάτι παραπάνω από σημαντική.

Ο λόγος για τον Πατρινό βολεϊμπολίστα της ΑΕΚ και γενικό γραμματέα του ΠΑΣΑΠ Γιάννη Αχιλλεόπουλο ο οποίος τα τελευταία χρόνια ως ένας ανεπίσημος πρεσβευτής προβάλει και επικοινωνεί την σημαντική δουλειά που γίνεται από το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, έχοντας βοηθήσει σημαντικά αρκετούς συνάνθρωπους μας.

Ο Γιάννης Αχιλλεόπουλος μίλησε στον «Νεολόγο» για την σημαντική δουλειά που γίνεται από το ΚΕΔΜΟΠ – ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ, ποιο ήταν το ερέθισμα για να εμπλακεί με αυτή την διαδικασία και πως μπορεί ο καθένας μας να δώσει ανάσα ζωής σε ένα συνάνθρωπο του.

Βλέπουμε ότι εκτός από το βόλεϊ, έχετε έντονη κοινωνική δράση με κορυφαία την παρουσία σου στο ΚΕΔΜΟΠ – ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ. Ποιο ήταν το ερέθισμα;

Νομίζω ότι είναι καθήκον των αθλητών πέρα από την αγωνιστική δράση, να μπορούν να βάζουν ένα μικρό λιθαράκι σε οποιαδήποτε κομμάτια της κοινωνίας έχουν ανάγκη. Και να συνεισφέρουν ποικιλότροπος. Η συγκεκριμένη γνωριμία με το «Χάρισε Ζωή» και τη δράση του ήρθε απρόσμενα. Προέκυψε πριν πολλά χρόνια ύστερα από νόσηση ανθρώπου από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Τότε γνώρισα, έμαθα, ενημερώθηκα και κατάλαβα πράγματα που αγνοούσα παντελώς.  Ας μην περιμένουμε να μας αγγίξει κάτι για να το γνωρίσουμε και να προσφέρουμε στο συνάνθρωπο. Γι’ αυτό και θεωρώ πολύ σημαντικό το έργο του «ΚΕΔΜΟΠ–Χάρισε Ζωή» καθώς ενημερώνει το κόσμο, πώς μπορεί απλόχερα ενδεχομένως να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Πρέπει ως κοινωνία να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες σε θέματα κοινωνικά, σε θέματα υγείας και παιδείας. Να ενημερωνόμαστε συνεχώς για πράγματα στα οποία είτε μπορούμε με πρόληψη να αντιμετωπίσουμε είτε να προσφέρουμε εθελοντικά για να βοηθήσουμε για μια καλύτερη κοινωνία, πόσο μάλλον για τη βελτίωση ή τη διάσωση μιας ζωής.

Τι ακριβώς κάνει το «ΚΕΔΜΟΠ-Χάρισε Ζωή» και σε ποιους απευθύνεται;

Το «Χάρισε Ζωή» είναι ένα Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο εγγράφει εθελοντές δότες στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, προκειμένου να βοηθά ασθενείς με καρκίνο του αίματος ή άλλες σοβαρές αιματολογικές παθήσεις, που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών, ώστε να βρουν ένα συμβατό εθελοντή δότη.

Καθημερινά εκατοντάδες συνάνθρωποί μας διαγιγνώσκονται με έναν τύπο καρκίνου του  αίματος, συχνά λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά). Για πολλούς η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από ένα συμβατό εθελοντή δότη.

Δίνοντας λίγο σάλιο, καθένας από εμάς (ηλικίας 18-40 χρονών) μπορεί να γίνει εθελοντής δότης και, μέσα από αυτήν την πράξη αλτρουισμού, ίσως μια μέρα σώσει μια ζωή.

Γιατί καθένας μας μπορεί να είναι ο Ένας και μοναδικός συμβατός δότης για έναν ασθενή σε ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Αν βρεθεί συμβατός, μπορεί να προσφέρει το  πολύτιμο μόσχευμα απλώς δωρίζοντας αίμα (μέσω λευκαφαίρεσης). Όσοι περισσότεροι εγγραφούμε, τόσο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες να βρεθούν οι συμβατοί δότες που θα χαρίσουν ζωή στους ασθενείς που μας έχουν ανάγκη. Είναι ακίνδυνο, ανώδυνο και σώζεις μια ζωή.

Έπαιξε ρόλο ότι είναι μια πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών;

Κάθε τέτοια δράση από όπου κι προέρχεται είναι αξιέπαινη. Όπως στο ίδιο ζήτημα δραστηριοποιείται με μεγάλη ανταπόκριση και ο Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας» με κοινές δράσεις και συνεργασίες.  Το ΚΕΔΜΟΠ είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου, αποτελεί δομή του «Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών» του ΠΕΚ Πανεπιστημίου Πατρών και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (EOM).

Υπάρχει ανταπόκριση από το χώρο του αθλητισμού;

Να αναφέρω ότι μόνο από το ΚΕΔΜΟΠ έχουν εγγραφεί πάνω από 75.000 δότες και έχουν γίνει 177 δωρεές μοσχευμάτων.

Οι εκδηλώσεις ενημέρωσης είναι συνεχείς και έχουν ξεπεράσει τις 1200. Και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή όλων εκείνων των εθελοντών που συνεισφέρουν τα μέγιστα για τη διεξαγωγή τους. Ταυτόχρονα χρειάζεται η στήριξη από τους φορείς τη πολιτεία και τους απλούς πολίτες ώστε να φτάσει το μήνυμα σε όλους.

Ο αθλητισμός αποτελεί μεγάλο κομμάτι αυτής της προώθησης. Όπως και σε κάθε σπουδαίο μήνυμα προς τη κοινωνία, καθώς έχει ανταπόκριση και πρέπει να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο προς αυτή τη κατεύθυνση και κυρίως για τα παιδιά.

Στο άθλημά μας οι περισσότεροι αθλητές έχουν ενημερωθεί και πάρα πολλοί έχουν γίνει εθελοντές δότες (έχουν δώσει δείγμα). Μάλιστα ώς Πανελλήνιος Σύνδεσμος των αθλητών του βόλεϊ έχουμε επίσημη συνεργασία με το «ΚΕΔΜΟΠ-Χάρισε Ζωή» από το 2018. Και έχουμε κάνει εκδηλώσεις αφιερωμένες στο «Χάρισε Ζωή» όπως το all star volleys, τουρνουά Beach volley, επίσημη προβολή σε φανέλες, διαφημιστικά περίπτερα, social media, ενημερώσεις εθνικών ομάδων κ.ά. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης καθώς θεωρούμε οτι οφείλουμε να συμμετέχουμε σε δράσεις με άλλους φορείς που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στοχεύοντας στην  ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα της νεολαίας. Πολλοί ακόμα αθλητές διαφόρων αθλημάτων και υψηλού επιπέδου είναι Συμπαίκτες του «Χάρισε Ζωή» βοηθώντας στη προβολή του σημαντικού αυτού έργου.

 Είναι και άλλοι Πατρινοί αθλητές που έχουν βοηθήσει στην διάδοση των εθελοντών δοτών μυελού των οστών;

Όλοι οι Πατρινοί βολεϊμπολίστες που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο έχουν ανταποκριθεί σε αυτή τη προσπάθεια και από όσο γνωρίζω και από διαφορετικά αθλήματα της πόλης είναι στο πλάι για τη διάσωση αυτού του μηνύματος για ενημέρωση και προσέλκυση νέων εθελοντών δοτών.

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μόλις σταματήσετε τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το βόλεϊ;

Δε το γνωρίζω ακόμα. Σίγουρα θα προετοιμαστώ όσο γίνεται καλύτερα για αυτή τη δύσκολη μετάβαση που δε μπορεί να αποφύγει κανένας αθλητής.

Εύχομαι να μπορέσω να συνεχίσω να υπηρετώ τον αθλητισμό με διαφορετική ιδιότητα. Και οι σπουδές σε συνάρτηση με την αθλητική μου εμπειρία να με οδηγήσουν να φανώ χρήσιμος και στον αθλητισμό αλλά κυρίως στη κοινωνία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών