Ο Άγγελος Κυριακίδης στο FORUM της Ε.Ο.ΠΕ.

Ανοικτή επιστολή προς την Επιτροπή Ανάπτυξης και το Δ.Σ της Ε.Ο.ΠΕ.

Κύριοι,
Σαν πρώην μέλος της επιτροπής ανάπτυξης της Ε.Ο.ΠΕ αλλά και σαν άτομο που πιστεύω απόλυτα στην ανάπτυξη του αθλήματος μας μέσα από τους συλλόγους, με την δημιουργία ομάδων που να καλύπτουν όλη την αναπτυξιακή πυραμίδα (mini, παμπαίδες-παγκορασίδες, παίδες-κορασίδες, έφηβοι-νεάνιδες), μια φιλοσοφία την οποία έχουμε μαζί με τους συνεργάτες μου εφαρμόσει από το 1988 και στην ομάδα μας τον Πανερυθραϊκό Α.Σ, με ως γνωστόν πολύ καλά αποτελέσματα, αποφάσισα να εκφράσω δημόσια και επώνυμα την άποψη μου στο φλέγον αυτό θέμα.

Πιστεύω ότι είναι, από όλους τους φορείς που εμπλέκονται με το βόλεϊ, αποδεκτή η άποψη ότι το άθλημα ζει τις πιο κρίσιμες ώρες στην ιστορία του, ακόμα και για τη συνέχιση της ύπαρξης του, τουλάχιστον με την σημερινή του μορφή. Ειδικά το ανδρικό βόλεϊ βρίσκεται στα όρια του μαρασμού εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα. Η κατάσταση φυσικά έχει επιδεινωθεί μετά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα της πατρίδας μας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν σωματεία που να καλλιεργούν και να παράγουν αθλητές και αθλήτριες. Το μοντέλο ανάπτυξης του αθλητισμού στη χώρα μας (τουλάχιστον στα ομαδικά αθλήματα), χωρίς αμφισβήτηση, στηρίζεται 100% στις προσπάθειες των σωματείων που στη πλειοψηφία αυτά στηρίζονται στο τρέξιμο και στο μεράκι των ηρωικών παραγόντων τους. Νομίζω ότι εθελοτυφλεί όποιος πιστεύει ότι υπάρχει σχολικός, πανεπιστημιακός κλπ αθλητισμός ή ότι θα υπάρξει τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια, που θα αναλάβει τον ρόλο της ανάπτυξης στον αθλητισμό.

Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό το σκεπτικό πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθούν από την Ομοσπονδία τα λίγα σωματεία που ασχολούνται με υποδομές, με κάθε τρόπο, ακολουθώντας την αντίστροφη πολιτική που τόσα χρόνια προωθούσε η Γ.Γ.Α, αφού ουσιαστικά επιχορηγούσε τα σωματεία με μοναδικό κριτήριο την αγωνιστική κατηγορία της ανδρικής και γυναικείας ομάδας των. Τα τμήματα υποδομής (Παίδων-Κορασίδων, Έφηβων-Νεανίδων) επιχορηγούντο με 300 euro ετησίως το καθένα, ενώ δεν λάμβαναν υπόψη τους την διατήρηση τμημάτων mini και Παμπαίδων-Παγκορασίδων από τα σωματεία.

Η αναπτυξιακή φιλοσοφία εκτός από την πιο πάνω οικονομική πολιτική «βιτρίνας» που εφάρμοζε η ΓΓΑ έχει να αντιμετωπίσει έναν ακόμα μεγαλύτερο εχθρό που δεν είναι άλλος από το μοναδικό παγκοσμίως «Ελληνικό σύστημα παιδείας». Την Ελληνική πατέντα της εξάρτησης του αθλητισμού από τα φροντιστήρια και από την παραπαιδεία που μαστίζει όλες τις Ελληνικές οικογένειες και αφαιρεί από τα παιδιά κάθε ελεύθερο χρόνο για αθλητισμό, ενασχόληση με την μουσική, τον χορό και κάθε άλλη δημιουργική ασχολία που καλλιεργεί το πνεύμα, την ψυχή, το σώμα και τον χαρακτήρα τους. Η κατάσταση θα χειροτερέψει, αν εφαρμοστεί σύμφωνα με τα μέχρι τώρα λεγόμενα ο συνυπολογισμός των βαθμών της β΄και γ’ λυκείου για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η προηγούμενη επιτροπή ανάπτυξης στην οποία είχα τη τιμή να ήμουν μέλος έλαβε όλα αυτά υπόψη της και αφού συζήτησε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (περιφερειακούς προπονητές, προπονητές συλλόγων αναπτυξιακών τμημάτων κλπ) έφερε προς συζήτηση το θέμα της αναπροσαρμογής των ηλικιών στα αναπτυξιακά Πρωταθλήματα στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Ε.Ο.ΠΕ στις 8.5.09. Μετά από την ανάπτυξη εκ μέρους μου όλου του σκεπτικού, το κείμενο του οποίου παραθέτω πιο κάτω όπως ακριβώς στάλθηκε στα σωματεία για τον προγραμματισμό τους, το Δ.Σ αποφάσισε με ψήφους 17 στους 18 παρόντες, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού ειδικού συμβούλου για θέματα ανάπτυξης κ. Νίκου Μπεργελέ, να εγκρίνει την αναπροσαρμογή.

Ας σημειωθεί ότι επί της ουσίας η απόφαση ήταν ομόφωνη αφού ό μόνος που είχε διαφορετική άποψη ήταν ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Π κος Κογκαλίδης, ο οποίος διαφώνησε ως προς τον χρόνο εφαρμογής και όχι επί της ουσίας.
Το κείμενο είχε ως ακολούθως:

ΘΕΜΑ: ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου πανελληνίου πρωταθλήματος Παίδων που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Ανάπτυξης παρακολούθησε τους αγώνες αυτούς και μετείχε σε συζητήσεις με τους προπονητές των ομάδων που συμμετείχαν, παράγοντες και γονείς.

Διαπιστώσαμε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες ειδικά στους μαθητές της Γ' Λυκείου λόγω των Πανελλαδικών εξετάσεων. Αισθανθήκαμε την ανάγκη να βρούμε ένα τρόπο ώστε να απαλλάξουμε τους μαθητές που φοιτούν στην Γ' Λυκείου από το πρωτάθλημα των Παίδων.

Διαμορφώσαμε τις ηλικίες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων έτσι ώστε το παιδικό πρωτάθλημα να εξελιχθεί καλύτερα αποφορτίζοντας τους αθλητές-μαθητές της Γ΄ Λυκείου για να προετοιμαστούν καλύτερα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει η αγωνιστική περίοδος 2010-2011 όπου οι γεν. το 1993 θα μετέχουν του παιδικού πρωταθλήματος παρά το ότι θα φοιτούν στην Γ' Λυκείου για να τους δοθεί η ευκαιρία να αγωνιστούν για 2η συνεχόμενη χρονιά στο πρωτάθλημα Παίδων.

Από την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 και στο εξής δίνουμε τη δυνατότητα στις νεάνιδες να αγωνίζονται μία επί πλέον χρονιά στο οικείο πρωτάθλημα όπως συμβαίνει και με τους Έφηβους.
Με τα ανωτέρω πιστεύουμε ότι θα μεγαλώσει ακόμα πιο πολύ η βάση των αθλητών-τριών στις μεγάλες αναπτυξιακές ηλικίες ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί σημαντικά το πρωτάθλημα Παίδων.

Τα ερωτήματα που τίθενται τώρα είναι πολλά όπως:

1) Ποιος ο λόγος μετά το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου, που σύμφωνα με την μεταβατική περίοδο που προβλεπόταν, θα εφαρμοζόταν ολοκληρωμένα ο νέος σχεδιασμός, να αλλάξει το σύστημα ξανά;

2) Υπάρχουν λόγοι που δείχνουν ότι απέτυχε; Και αν ναι, ποιοι είναι; Υπήρξε κάποια μελέτη με στατιστικά στοιχεία που να δείχνει το αντίθετο;

3) Τα λίγα σωματεία που ασχολούνται πραγματικά και όχι περιστασιακά με την ανάπτυξη, τα οποία ζουν κάθε μέρα την πραγματικότητα και τα οποία στην πλειοψηφία τους είχαν κάνει αποδεκτό το ισχύον σύστημα, τι άποψη έχουν;

4) Μήπως για άλλη μια φορά λειτουργούμε με την καθιερωμένη Ελληνική νοοτροπία να αλλάζουμε κάτι μόνο και μόνο γιατί αυτό που αλλάζουμε το αποφάσισε κάποιος άλλος και όχι γιατί είναι λάθος;

Είμαι σε γνώση του κειμένου που σας απέστειλε ο πρόεδρος της προηγουμένης επιτροπής ανάπτυξης κος Θανάσης Μαργαρίτης και θεωρώ ότι είναι περιττό να επαναλάβω κάτι από την ανάλυση που έχει κάνει και όσον αφορά τι ισχύει διεθνώς αλλά και για την αλλαγή των ηλικιών ανά έτος και ΟΧΙ ανά διετία. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του πιστεύοντας ότι έχει, εδώ και χρόνια, μελετήσει και ενημερωθεί για τα διεθνή στάνταρτ.

Η Ομοσπονδία αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει έμπρακτα τα αναπτυξιακά σωματεία θα πρέπει να σταθεί δίπλα τους δείχνοντας με παρεμβάσεις και προς την Γ.Γ.Α την σωστή αναπτυξιακή κατεύθυνση που πρέπει αυτή να ακολουθήσει ώστε να αλλάξουν τα κριτήρια χρηματοδότησης όταν και αν ξαναδοθούν επιχορηγήσεις προς τα ερασιτεχνικά σωματεία, αλλά και η ίδια να αποφασίσει να πληρώσει πρώτα από όλα τα χρέη που εκκρεμούν από τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και όχι «να τιμωρεί» όσα σωματεία κάνουν ανάπτυξη με το να μεγαλώνει το χρέος της προς αυτά λόγω της συμμετοχής των στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

Ας αναλογιστούν όλοι ότι τα περιβόητα χρηματικά αναπτυξιακά bonus που θεσπίστηκαν από την επιτροπή ανάπτυξης του 2003 στην οποία και τότε ήμουν μέλος, για τους 3 πρώτους νικητές των Πανελληνίων πρωταθλημάτων Παμπαίδων - Παγκορασίδων, ΠΟΤΕ δεν πληρώθηκαν στα σωματεία, από το 2003 που ξεκίνησε ο θεσμός αυτός μέχρι και το 2006 που καταργήθηκε γιατί είχε μείνει μόνο απλή αναφορά στις Πανελλήνιες Προκηρύξεις....

Ας προσπαθήσουν όλοι όσοι ορίζουν σήμερα τις τύχες του αθλήματος να σκεφτούν αναπτυξιακά και να στηρίξουν αυτούς που προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο το άθλημα με νέα παιδιά και πολύ και καλή δουλειά. Πρώτα πρέπει να υπάρξουν σωματεία που να δημιουργήσουν αθλητές και στη πορεία να δημιουργηθούν καλές εθνικές ομάδες.

Κλείνοντας να προσθέσω και εγώ την φωνή μου σε αυτούς που θέλουν να βρεθεί νόμιμος τρόπος για την εφαρμογή του καρτολίνο.

Μετά τιμής
Α. Κυριακίδης
Πρώην Γ.Γ & μέλος επιτροπής ανάπτυξης Ε.Ο.ΠΕ