Ταρνατόρος: Καμμία ομάδα δεν ήταν έτοιμη να ανέβει, επιστροφή του Super Cup (VIDEO)

Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Α.Π. Παντελής Ταρνατόρος στην διαδικτυακή εκπομπή «ΣΤΟ ΦΙΛΕ» της Nova.

O πρόεδρος της ΕΣΑΠ δήλωσε αποφασισμένος να αποχωρήσει από τη διοίκηση της ΕΣΑΠ αν και εφόσον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι δεν γίνουν τομές στο πρωτάθλημα.

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΣΑΠ αναφέρθηκε στην αποχώρηση της ΑΕΚ, στο πρόβλημα που υφίσταται με την ΕΕΑ, στη συνεργασία που έχει με την Ε.Ο.ΠΕ. και τον ΠΑΣΑΠ ενώ έκανε και την αυτοκριτική του.

Οι δηλώσεις του κ. Ταρνατόρου αναλυτικά: 

Για τους παράγοντες της Λίγκας: Το κίνητρό μας είναι η αγάπη για το βόλεϊ. Οι παράγοντες των ομάδων που βρίσκονται στη Λίγκα τα ακούμε από παντού, αλλά να ξέρετε ότι έχουμε κίνητρο το βόλεϊ. Δεν υπάρχουν έσοδα, δεν υπάρχουν χορηγίες, έχουμε προβλήματα και περιμένουμε να μπούμε σαν χώρα στην κανονικότητα. Αν αντέξουμε, να ξέρετε ότι το βόλεϊ έχει μεγάλη προοπτική, αν και στο εξωτερικό περνάει κρίση. Το ελληνικό πρωτάθλημα σε σχέση με κάποια άλλα του εξωτερικού είναι μπροστά. Απλά αυτοί τηρούν τους κανόνες. Στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από νόμους, πάσχουμε από εφαρμογή, αυτό είναι το πρόβλημα.

Για την τηλεόραση: «Όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δουλεύουν με livesteaming. Εμείς, η Ιταλία και η Πολωνία έχουμε μόνο τηλεόραση».

Για την καθυστέρηση της έναρξης του πρωταθλήματος: «Παρόλο που περάσαμε το πιο δύσκολο καλοκαίρι της δεκαετίας, εκ του αποτελέσματος αυτό που θέλαμε το πετύχαμε και στην εκκίνηση βρέθηκαν κανονικά 10 ομάδες»

Για την απουσία της ΑΕΚ: «Δεν μπορούμε από μόνοι μας να βγάλουμε μια ομάδα από το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ έπρεπε να στείλει χαρτί στην ΕΣΑΠ και να πει αυτά που μας έλεγε στα συμβούλια προφορικά. Αυτό το χαρτί δεν ήρθε ποτέ. Το καλοκαίρι ο κ. Αλεξίου όταν ερχόταν στην ΕΣΑΠ έλεγε ότι ο η ΑΕΚ δεν παίζει. Όταν ερχόταν ο κ. Μακρής, από την αγάπη του για το άθλημα, προσπαθούσε να βρει τρόπο να κατεβάσει την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα. Τυπικά, εμείς δεν μπορούσαμε σύμφωνα με το νόμο να διώξουμε την ΑΕΚ. Το όργανο το οποίο αποφασίζει τελεσίδικα για την συμμετοχή των ομάδων είναι η ΕΕΑ. Ακόμη και η ΕΣΑΠ να έλεγε στην ΑΕΚ «δεν παίζεις», η ΑΕΚ βάση νόμου θα έπαιζε. Φέτος, η ΑΕΚ υπέγραψε την προκήρυξη με επιφύλαξη - που απαγορεύεται από τον κανονισμό - και επίσης δεν μας δήλωσε ποτέ συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Εκεί πρέπει να έχουμε κάνει και εμείς λάθος. Στα πλαίσια του συνεταιρισμού και θέλοντας να δώσουμε στην ΑΕΚ μήπως και γυρίσει της δώσαμε μια ευκαιρία».

Για τα εξωαγωνιστικά κριτήρια: «Στο μέλλον θα αλλάξουμε τα κριτήρια βάση των οποίων μια ομάδα ανεβαίνει από την Α2 στη Volleyleague. Θα μπουν δικλίδες για μπάτζετ, εγγυήσεις, γήπεδα, προσβασιμότητα. Δεν μπορεί μια καλή αγωνιστικά ομάδα της Α2, να μην έχει  κόσμο, γήπεδο και να μην έχει νοσοκομείο στην έδρα της».

Για το Ζηρίνειο: «Δεν έχει τις προδιαγραφές σε ύψος. Η Κηφισιά εδώ και δύο χρονιά πληρώνει ετησίως 10 χιλιάδες πρόστιμο στην ΕΣΑΠ. Υπάρχουν όμως αντικειμενικά προβλήματα. Στην περιοχή δεν υπάρχουν γήπεδα και ούτε ο Δήμος βρίσκει λύση».

Για τους ξένους παίκτες: «Αν πηγαίναμε κατά γράμμα με την προκήρυξη η μοναδική ομάδα που θα έπαιζε στο πρωτάθλημα με ξένους παίκτες μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα ήταν ο  Ολυμπιακός. Και αν δεν κάνω λάθος και ο Παναθηναϊκός, με δυο παίκτες. Αυτές ήταν οι μόνες σωστές ομάδες που είχαν τακτοποιήσει ηλεκτρονικά τις μεταγαφές 10 ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Δεν γίνεται αυτό. Αποφασίσαμε να βρούμε ασφαλιστική δικλίδα για να παίξουν όλοι οι ξένοι εφόσον ολοκληρωθούν ηλεκτρονικά οι μεταγραφές ».

Για το Λιγκ Καπ: «Το Λιγκ Καπ δεν είναι επίσημη διοργάνωση για την ομοσπονδία. Για εμας είναι ο προθάλαμος του πρωταθλήματος. Εμείς θέλουμε να είναι επίσημη διοργάνωση και ο πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ. είναι θετικός. Ίσως και του χρόνου να γίνει. Δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζεται η Ευρωπαϊκή πρόκριση μέσω Λιγκ Καπ. Άλλωστε πόσες ομάδες βγαίνουν Ευρώπη και πόσες παίζουν τελικά; Ο Ολυμπιακός να ξέρετε δεν παίζει Champions League γιατί δεν υπάρχει γήπεδο που να πληροί τις προϋποθέσεις. Το Λιγκ Καπ στην τελική του φάση έχει πολύ ενδιαφέρον και κανένας δεν ενδιαφέρει στο τέλος αν είναι επίσημη ή ανεπίσημη διοργάνωση. Πιστεύω ότι για το σκοπό που το κάναμε είναι επιτυχημένη διοργάνωση».

Για το Σούπερ Καπ: «Όλοι θεωρούσαμε ότι η διοργάνωση πρέπει να γίνει πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Ήταν λάθος μας αυτή η λογική. Συζητήθηκε λοιπόν μήπως αντικαθιστούσαμε το Λιγκ Καπ με το Σούπερ Καπ. Κρατήσαμε το Λιγκ Καπ λόγω μεγαλύτερης συμμετοχής ομάδων. Οι ομάδες πριν την έναρξη δεν είναι έτοιμες. Οι παίκτες έρχονται αργά και οι προπονητές δεν τους ξέρουν καν. Έχουμε και τις φοβίες μας για το που θα γίνει το ματς. Εγώ πάντως σύντομα θα κάνω εισήγηση να γίνει το Σούπερ Καπ το 2020. Δεν έχω συζητήσει με τον πρόεδρο της Ε.Ο.ΠΕ., αλλά πιστεύω ότι θα το δεχθεί».

Η συνεργασία με την Ε.Ο.ΠΕ.: «Η Ομοσπονδία είναι πολύ κοντά μας, επιτέλους. Είναι η μοναδική θητεία διοίκησης που ασχολείται με το πρωτάθλημα ανδρών. Τα παλιότερα χρόνια δεν υπήρχε αυτό. Στην ΕΟΠΕ έλεγαν πως υπάρχει η ΕΣΑΠ και αυτή ασχολείται με το ανδρικό και μόνο αλλά τώρα και ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Γιώργος Καραμπέτσος ασχολείται ενεργά μαζί μας».

Για την ΕΕΑ: «Την τελευταία 5ετία λέμε πάντα στην ΕΕΑ να ξεκινήσει από το βόλεϊ τις υποθέσεις της. Αυτοί κατά τη λογική τους μπορούν να δώσουν πιστοποιητικά και κάνουν προσπάθεια να δώσουν ακόμη και λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει όμως χρονικός ορίζοντας. Πέρυσι την …πατήσαμε με τον Ηρακλή Χαλκίδας. Η καθυστέρηση αυτή έχει αντίκτυπο στο προϊόν. Φέτος υπήρχαν ομάδες που δεν πέρασαν από την επιτροπή αδειοδότησης της ΕΣΑΠ και πήγαν στην ΕΕΑ να βρουν το δίκιο τους. Ήδη έχουμε συζητήσει με τον Υπουργό για το πρόβλημα που υπάρχει και έχει υποσχεθεί ότι θα βρεθεί λύση. Θέλουμε να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία προκειμένου οι ομάδες να δηλώνουν την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα. Έτσι μόνο, η Λίγκα θα έχει περιθώριο να βρει ομάδες αν κάποια αποχωρήσει έγκαιρα. Αυτό θα γίνει μόνο με την παρέμβαση του Υπουργού. Ο κ. Αυγενάκης είναι κοντά μας και ότι του είχαμε ζητήσει το έχει κάνει. Έχει ανοικτά αυτιά και ακούει. Περιμένει τις προτάσεις μας».

Για το «παρεάκι» της ΕΣΑΠ: «Δεν μου αρέσει ο χαρακτηρισμός «παρεάκι». Δεν το αποδέχομαι το «παρεάκι». Δέχομαι το σεβασμό που πρέπει να έχει ο συνεταιρισμός σε κάθε ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα. Το καλοκαίρι λοιπόν όλοι γράφατε "διώξε αυτή την ομάδα και βάλε την άλλη". Πήρα την πρωτοβουλία και μίλησα με ομάδες για wildcard. Ήμουν σε αδιέξοδο γιατί κάποια στιγμή είχαμε μείνει με 7 ομάδες που δεν μπορείς να κάνεις πρωτάθλημα. Είχαμε χάσει τον ύπνο μας. Σας πληροφορώ ότι καμία δεν ήταν έτοιμη να ανέβει. Η Σάμος μίλησε με την Ε.Ο.ΠΕ. Πήραμε την πρόταση της που έλεγε ότι θα συμμετάσχει, αλλά δεν θέλει να υποβιβαστεί καμία ομάδα. Μόλις τη διάβασα στο συμβούλιο την απέρριψαν. Μίλησα με τους ανθρώπους της Βέροιας που ήταν αρκετά οργανωμένοι. Μου έστειλαν μήνυμα ότι δεν θέλουν φέτος να ανέβουν, θα το δουν του χρόνου. Με τον Εθνικό Κοζάνης μίλησα με τον Περιφερειάρχη και του εξήγησα τη διαδικασία. Όταν λοιπόν είδαμε ότι η ΑΕΚ φεύγει από το πρωτάθλημα τότε δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Ούτε μια ομάδα δεν ήταν έτοιμη να ανέβει». 

Για το νέο μοντέλο ελληνικής Πετοσφαίρισης: «Πήραμε μια απόφαση να κάνουμε μια γενικότερη θεώρηση της αμειβόμενης Πετοσφαίρισης, γιατί πλέον έχει κλείσει ο κύκλος. Ο επόμενος κύκλος θα ανοίξει μόλις οι παράγοντες κοιταχτούμε στα μάτια. Να καθίσουμε να δούμε ποιες είναι οι παθογένειες. Με κατηγορούν ότι συμβιβάζομαι και προσπαθώ πάντα να βοηθήσω όλες τις ομάδες ακόμη και τους …κουτσούς. Είναι το δόγμα μου, έχω πολύ ήσυχη συνείδηση και θεωρώ ότι με όλη την προσπάθεια που κάναμε μπορέσαμε και κρατήσαμε την κατάσταση, Πρέπει όμως να κάνουμε τομείς. Όλα τα μεγάλα ονόματα να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι. Να κάνουμε αυτοκριτική και όχι ο ένας να δείχνει τον άλλον με το δάχτυλο.  Να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, παρουσία του ΠΑΣΑΠ. Τομή για μένα είναι να γίνει ένα πρωτάθλημα που τα κριτήρια να μην είναι μόνο αγωνιστικά. Οι ομάδες να ξεκινούν από το "μηδέν"».

Για το νούμερο των ομάδων στην Volleyleague: «Για μένα ένα καλό νούμερο είναι οι 10 ομάδες. Η πράξη έχει δείξει ότι μπορούμε να έχουμε 10 ομάδες. Από την άλλη φέτος λοιπόν υπήρξαν ομάδες που ήθελαν 8. Να έχουμε 8 δυνατές ομάδες και να παίζουμε με νέο σύστημα».

Για τις Ανώνυμες εταιρείες: «Δεν παίζει ρόλο αν είσαι Ανώνυμη εταιρεία. Το θέμα να υπάρχουν συμβόλαια και να είναι όλοι καλυμμένοι. Εγώ στην εισήγησή μου θα προτείνω να υπάρχει ελεύθερο νομικό καθεστώς αλλά να υπάρχει πλαίσιο. Αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε. Οποιος θέλει μπορεί να μείνει ΤΑΑ, άλλος να κάνει Α.Ε. και άλλος Ι.Κ.Ε. Οι ομάδες πλέον δεν πρέπει να βασίζονται στα έσοδα από την ΕΣΑΠ. Η εποχή που η ΕΣΑΠ μοίραζε λεφτά τελείωσε. Θα μπούμε στην λογική των υπολοίπων ευρωπαϊκών Λιγκών που κρατάνε τα έσοδα τους για το προϊόν, για να κάνουν καλύτερα γήπεδα, γραφεία, να έχουν δημοσιογράφους, να έχουν μάρκετινγκ. Η ιταλική Λίγκα ρίχνει τα λεφτά στα στελέχη των ομάδων για να βγουν στην αγορά και βρουν λεφτά».

Για το όραμα του Μίλωνα: «Εγώ δεν μπορώ να είμαι κάπου που να μην έχει όραμα. Έχω τελειώσει αν δεν έχω όραμα. Στον Μίλωνα έχω βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ομάδες που θα έχουν ίδια έσοδα χωρίς παράγοντα χρηματοδότη και θα είναι νοικοκυρεμένες οικονομικά. Είναι υποχρέωση μου να βγάλουμε αγόρια για να έχουμε μέλλον».

Για τον ΠΑΣΑΠ: «Μου αρέσει που δεν τους απασχολούν μόνο τα δικαιώματα τους. Τους ενδιαφέρει το ελληνικό βόλεϊ. Ολα τα παιδιά στον ΠΑΣΑΠ έχουν νέα νοοτροπία και φρέσκιες ιδέες και βοηθάει το άθλημα».

Για τον πρόεδρο Ταρνατόρο: «Εγώ δεν μπορώ να μείνω αν δεν αλλάξει κάτι. Είμαι 10 χρόνια πρόεδρος και νομίζω ότι είμαι ο Νο1 εν ενεργεία πρόεδρος σε πρωταθλήματα και Κύπελλα. Ό,τι ήταν να πάρω από το βόλεϊ, το έχω πάρει. Πρέπει να έρθουν και νέοι άνθρωποι. Ομως ηλικιακά δεν είμαι και δεν αισθάνομαι … δεινόσαυρος. Πρέπει όμως να έρθουν νέα γενιές. Αν δεν γίνουν νέες τομές, εγώ θα φύγω».

Δείτε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη...

 

Πολυμέσα