Pre League Γυναικών: Οι προπονητές των 12 ομάδων δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το νέο πρωτάθλημα

Στην αφετηρία της νέας σεζόν παίρνουν θέση και οι 12 ομάδες της Pre League γυναικών η αυλαία της οποίας ανοίγει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.
 
Η δεύτερη τη τάξει κατηγορία στο βόλεϊ γυναικών, διανύει τον 8ο χρόνο της από τη στιγμή που καθιερώθηκε και για τρίτη συνεχόμενη σεζόν θα διεξαχθεί σ’ έναν ενιαίο όμιλο.
 
Λίγες ώρες πριν το πρώτο σερβίς της νέας χρονιάς οι 12 προπονητές μίλησαν στο volleyball.gr για τα όσα περιμένουν να δουν στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς και για τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της κατηγορίας, απαντώντας στις κοινές ερωτήσεις που τους θέσαμε:
 
Αναλυτικά οι κοινές ερωτήσεις προς τους 12 προπονητές και οι απαντήσεις τους:
 
1.Η Pre League μπαίνει στην 8η σεζόν της. Πιστεύεται ότι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση ως ένα πρωτάθλημα που λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που προετοιμάζει τις ομάδες για τη Volley League γυναικών;
 
2.Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας σας τη φετινή σεζόν;
 
3.Αν υπάρχει κάποιο φαβορί για την απευθείας άνοδο στη μεγάλη κατηγορία και πόσο πιο ανταγωνιστικό αναμένεται να είναι το φετινό πρωτάθλημα;
 
Αντώνης Παπαδόπουλος (ΑΟ Ηλυσιακός)
1.Οπωσδήποτε στη συνείδηση του βολεϊκού κόσμου, η Pre League έχει καθιερωθεί ως ένα πρωτάθλημα έντονου ανταγωνιστικού ενδιαφέροντος και ο φίλαθλος κόσμος γνωρίζει ότι μπορεί να παρακολουθήσει παιχνίδια με πλούσιο θέαμα.
Κάθε χρόνο οι ομάδες παρουσιάζονται πιο δυνατές και οργανωμένες.
Ασφαλώς η τεχνογνωσία των ομάδων ανεβαίνει επίπεδο και όσον αφορά σ’ αυτό το σκέλος, οι ομάδες πλέον είναι αρκετά περισσότερο υποψιασμένες για τις απαιτήσεις του πρωταθλήματος της WVL. Βέβαια, τα οικονομικά μεγέθη πλέον έχουν ανέβει και η διαφορά των δύο κατηγοριών είναι αρκετά μεγάλη. Συνεπώς, ειδικά οι ομάδες της ανόδου, χρειάζεται να διαχειριστούν με συγκρατημένη αισιοδοξία την παρουσία τους όχι μόνο στην WVL αλλά και στην WPL.
 
2.Δεν κρύψαμε ποτέ ότι ο αγωνιστικός στόχος της ομάδας είναι η επάνοδος στη WVL. Οργανωτικά, υπάρχει σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης από τη νέα διοίκηση με την καθοδήγηση του κ. Τσολάκη και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα τόσο στο σταφ όσο και στις αθλήτριες, να είμαστε συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας.
 
3.Το γεγονός ότι στοχεύουμε στην άνοδο, δεν μας καθιστά a priori φαβορί. Κρίνοντας αποκλειστικά από την περίοδο της προετοιμασίας, υπάρχουν ομάδες που δείχνουν να έχουν προβάδισμα εισόδου στην πρώτη πεντάδα όπως ο Ηρακλής Κηφισιάς, τα Βριλήσσια, ο ΖΑΟΝ, η Πρέβεζα, η Ελπίδα Αμπελοκήπων. Η δε Κόρινθος που πέρσι κινδύνεψε, είναι εξαιρετικά ενισχυμένη σε σχέση με το περσυνό σύνολο. Το ίδιο και ο Πορφύρας. Ο Απολλώνιος παρουσιάζει ένα δεμένο σύνολο. Νέα Γενεά και Περσέας έρχονται με μεγάλο ενθουσιασμό και η Καλαμάτα κάνει restart… Δεν υπάρχει ομάδα που να ξεχωρίζει (όπως πέρσι ο Πανιώνιος), και αυτό προμηνύει ένα πρωτάθλημα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο. Καλό πρωτάθλημα με υγεία.

Γιάννης Μακρόπουλος (ΟΦΑ Απολλώνιος)
1.Ναι, η Pre League έχει σίγουρα καθιερωθεί στη συνείδηση ως ένα σημαντικό στάδιο προετοιμασίας για τις ομάδες που στοχεύουν στη Volley League γυναικών. Η δομή του πρωταθλήματος και η ανταγωνιστικότητα που προσφέρει συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παικτριών και των ομάδων, επιτρέποντας τους να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πριν ανέβουν επίπεδο.
 
2.Να διατηρήσουμε μια σταθερή και ανταγωνιστική απόδοση σε κάθε αγώνα. Να δώσουμε ευκαιρίες σε νέες και ταλαντούχες παίκτριες να εξελιχθούν και τέλος να ενισχύσουμε, τη σχέση με τους φιλάθλους και την τοπική κοινότητα.
 
3.Φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε μια πολύ δυνατή χρονιά, με δύο, τρεις ομάδες να ξεχωρίζουν, αλλά και πολλές άλλες να ενισχύονται και να διεκδικούν το καλύτερο δυνατό. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να ανέβει  το επίπεδο του ανταγωνισμού, και αυτό μόνο θετικό είναι για το πρωτάθλημα. Η αβεβαιότητα για το ποια ομάδα θα ξεχωρίσει προσθέτει ακόμα περισσότερη δυναμική στην εκάστοτε αγωνιστική.
 
Νικηφόρος Γιαννόπουλος (ΑΟΦ Πορφύρας) 
1.Αρχικά να ευχηθώ σε όλες τις ομάδες να έχουμε ένα καλό πρωτάθλημα , χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς και όμορφα παιχνίδια που θα φέρουν περισσότερο κόσμο στα γήπεδα της πετοσφαίρισης.
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα πιστεύω ότι η Pre League είναι ένα πρωτάθλημα που προετοιμάζει τις ομάδες για τη Volley League. Είναι κάτι που το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ χρειάζεται λόγω του μεγάλου αριθμού ομάδων και κατ' επέκταση αθλητριών, προπονητών, παραγόντων κ.λ.π. που ασχολούνται με αυτό. Υπάρχουν όμως τομείς που χρήζει βελτίωσης, όπως μεγαλύτερη προώθησή του στην κοινωνία μέσω πιο εκτεταμένης τηλεοπτικής ή διαδικτυακής κάλυψης των αγώνων και προσπάθεια εξεύρεσης περισσότερων χορηγών έτσι ώστε να γίνεται πιο ομαλά η μετάβαση από την μία κατηγορία στην άλλη.
 
2.Έχοντάς ένα από τα πιο νεανικά ρόστερ της κατηγορίας και με πολλές αλλαγές προσώπων τόσο στο προπονητικό τιμ όσο και στο ρόστερ της ομάδας, ο βασικός στόχος της ομάδας είναι η προσπάθεια να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν συντομότερα την παραμονή στην κατηγορία, προσπαθώντας παράλληλα να βελτιώνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι και να αναδείξει νέες αθλήτριες.
 
3.Αν και είναι νωρίς να υπάρχει πλήρη εικόνα για όλες τις ομάδες της κατηγορίας και ίσως πρέπει να περάσουν 5-6 αγωνιστικές για να μιλήσουμε με μεγαλύτερη σιγουριά, θεωρώ πως λόγω εμπειρίας και προσωπικότητας του ρόστερ που έχει φτιάξει ο Ηρακλής Κηφισιάς,  έχει τον πρώτο λόγο για την απευθείας άνοδο, θα έχει όμως ισχυρό ανταγωνισμό και απο τον Ηλυσιακό και τα Βριλίσσια. Θεωρώ πως για τις υπόλοιπες θέσεις της πλέι οφ ανόδου, της απευθείας παραμονής καθώς και των θέσεων των πλέι άουτ θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από όλες τις ομάδες και οι διαφορές θα είναι μικρές ως το τέλος.
 
Κώστας Ταμπουρατζής (ΓΣΚ Ηρακλής)
1.Όχι δεν το νομίζω. Προσωπικά πιστεύω το ακριβώς αντίθετο. Έχουμε συνεχείς αποχωρήσεις ομάδων από την Volley League με τις ομάδες αυτές να προέρχονται όλες από την Pre League. Αυτές οι ομάδες δεν φτάνουν έτοιμες στην επόμενη κατηγορία. Συνήθως πάσχουν σε εγκαταστάσεις, σε στελέχωση και είναι απροετοίμαστες οικονομικά. Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι με αυτό. Να δούμε το πρόβλημα και να εισάγουμε προϋποθέσεις ανόδων με τα στοιχειώδη κριτήρια ώστε να προστατεύουμε αυτούς τους συλλόγους. Τα συζητάμε τόσα χρόνια, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Σίγουρα είναι ένα πρωτάθλημα που δίνει χρόνο σε νέα παιδιά και ευκαιρίες στους προπονητές, αλλά απέχει από αυτό που με ρωτάτε.
 
2.Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον βασικό κορμό και κάναμε ελάχιστες προσθήκες. Θέλουμε να είμαστε στους πρωταγωνιστές και ο Ηρακλής θα κάνει και φέτος βήματα μπροστά. Προτεραιότητά μας είναι να παρουσιάσουμε μια ομάδα με ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο που θα διεκδικεί την νίκη σε όλα τα ματς. Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και θα δούμε πού θα μας πάει αυτό.
 
3.Χρειάζεσαι ανθεκτική ομάδα για να πετύχεις την απευθείας άνοδο. Υπάρχουν σύλλογοι που έχουν κάνει επένδυση προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με την ανταγωνιστικότητα, η σύντομη ιστορία της κατηγορίας δείχνει ότι η πρώτη θέση συνήθως έχει κριθεί πριν τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές σε αντίθεση με τα play off που έχουν πάντα ενδιαφέρον. Θα τα δούμε στην πράξη αυτά.
 
Κώστας Λιώσης (ΦΟ Βριλησσίων) 
1.Είναι σίγουρα ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα αλλά η απόσταση της δυναμικής των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό σε σχέση με αυτές του πρωταθλήματος της Volley League είναι μεγάλη. Το βέβαιο είναι ότι δίνει δυνατότητα σε νέες και ανερχόμενες αθλήτριες τόσο προπονητικά όσο και αγωνιστικά να έχουν πολύ πιο ενεργό ρόλο σε σχέση με τον αντίστοιχο που θα είχαν στην παραπάνω κατηγορία. Οι αγωνιστικές εμπειρίες που αποκομίζουν είναι πολύ χρήσιμες και ανταποδοτικές για τις ίδιες στα επόμενα χρόνια.
 
2.Ο ΦΟ Βριλησσίων είναι μια ιστορική ομάδα με πρωταθλήματα και κύπελλα στο παλμαρέ της. Είναι μοιραίο μια τέτοια ομάδα με τόση ιστορία να πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην Pre league κάποια στιγμή . Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα γίνει. Ρεαλιστικά θα θέλαμε να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι περισσότερο από αυτό που κάναμε κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο και να μπούμε στα play off ανόδου με όσο καλύτερες συνθήκες . Κάτι που δεν καταφέραμε πέρσι.
 
3.Θεωρώ ότι σε σχέση με το πρωτάθλημα της περσινής αγωνιστικής περιόδου το φετινό πρωτάθλημα θα είναι πιο αμφίρροπο χωρίς ξεκάθαρο φαβορί όπως για παράδειγμα ήταν πέρσι ο Πανιώνιος οι Αμαζόνες ή ο Μίλων που ανέβηκαν που η διαφορά τους σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες ήταν εμφανής, ιδιαίτερα του Πανιωνίου.
 
Φέτος υπάρχουν πιο ισορροπημένα ρόστερ και σίγουρα θα έχουμε κάθε Σάββατο πολλά ανταγωνιστικά παιχνίδια με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Φαβορί πάλι υπάρχουν κατά τη γνώμη μου όπως ο Ηλυσιακός , ο Ηρακλής Κηφισιάς, η Ελπίδα Αμπελοκήπων, η Πρέβεζα αλλά σίγουρα όλες οι ομάδες είναι πολύ κοντά όπως είπα και παραπάνω σε σχέση με πέρσι.
Η διάρκεια είναι αυτό που θα καταστήσει μια ομάδα φαβορί σε αυτό το πρωτάθλημα.
 
Μπάμπης Μυτσκίδης (Ζ.Α.Ο.Ν.)
1.Πριν πω οτιδήποτε άλλο θα ήθελα να ευχηθώ να έχουμε καλή χρονιά σε όλες τις ομάδες χωρίς τραυματισμούς.
Από κει και πέρα ναι, θεωρώ ότι η Pre League λειτουργεί, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια ως ο προθάλαμος για τη μεγάλη κατηγορία κι αυτό επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι αρκετές ομάδες επενδύουν διεκδικώντας την άνοδο τους.
 
2.Οι στόχοι που έχουμε βαλει με τη διοίκηση της ομάδας μας, είναι να παίξουμε όσο γίνεται πιο ελκυστικό βόλεϊ, να βελτιώσουμε τις αθλήτριες μας που στην πλειοψηφία τους είναι μικρές σε ηλικία. Έτσι μέσα από την ομαδική δουλειά να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τον ΖΑΟΝ όσο πιο ψηλά γίνεται, αλλά πάντα με υπομονή και επιμονή.
 
3.Με αυτά που έχω δει μέχρι στιγμής απο τα φιλικά παιχνίδια, δε νομίζω ότι υπάρχει το απόλυτο φαβορί στη κατηγορία μας. Βέβαια όλα αυτά αποδεικνύονται μέσα στο γήπεδο, όπου είναι ο καθρέφτης για την κάθε ομάδα. Με το παραπάνω σκεπτικό θεωρώ ότι θα είναι μία πολύ ανταγωνιστική σεζόν τουλάχιστον στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος.
 
Στέλιος Κουτουνίδης (Α.Σ. Ελπίς)
1.Ναι λειτουργεί σαν προθάλαμος για την Volley League των γυναικών γιατί χρειάζεται στην Pre League καλή οργάνωση και επαγγελματική δουλειά για να διεκδικήσεις την άνοδο. Οι ομάδες που κερδίζουν την άνοδο τους σίγουρα την αξίζουν. Εκεί που έχω κάποιες ενστάσεις είναι με την παραπάνω βοήθεια που χρειάζονται οι ομάδες της περιφέρειας στο θέμα των μετακινήσεων γιατί έχει μεγαλώσει ο αριθμός των ομάδων του Λεκανοπεδίου και είναι δυσανάλογη η διανομή των εξόδων. Μία επαναξιολόγηση της διαδικασίας από όλες τις πλευρές θα βοηθούσε στην ισονομία του πρωταθλήματος.
 
Πρώτα απ όλα εύχομαι για την ομάδα μου αλλά και για όλες τις υπόλοιπες ομάδες να είμαστε υγιείς και με όσο λιγότερα προβλήματα μέσα στην χρονιά. Ο στόχος της Ελπίδας Αμπελοκήπων είναι να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε , μέσα στις 7 πρώτες θέσεις .
 
Ξεκάθαρο φαβορί όπως την προηγούμενη χρονιά δεν υπάρχει κατά την γνώμη μου. Ξεχωρίζει λίγο ο Ηλυσιακός αλλά η διαφορά του με τις άλλες διεκδικήτριες ομάδες είναι μικρή. Νομίζω ότι θα είναι πιο ανταγωνιστικό το φετινό πρωτάθλημα τουλάχιστον ως τις μεταγραφές του χειμώνα. Μετά βλέπουμε ανάλογα με τις κινήσεις των ομάδων
 
Έφη Μαρτσουκάκη (Α.Σ.Π. Κόρινθος)
1.Πιστεύω πως ναι έχει καθιερωθεί και λειτουργεί σαν προθάλαμος για την volley league και για τα σωματεία και για τις παίκτριες.
 
2.Στόχος είναι αρχικά να εξασφαλίσουμε μια άνετη παραμονή στην κατηγορία και στην συνέχεια να πλασαριστούμε όσο πιο ψηλά γίνεται στο βαθμολογικό πίνακα.
 
3.Θεωρητικά πάντα φαβορί θεωρούνται ο Ηλυσιακός και ο Ηρακλής Κηφισιάς αλλά πιστεύω πως φέτος το πρωτάθλημα θα είναι πολύ ανταγωνιστικό γιατί   και οι άλλες ομάδες δείχνουν να είναι κοντά με πολύ καλά ρόστερ.
 
Πέτρος Παπαδόπουλος (ΦΓΣ Πρέβεζας)
1.Η πρώτη ερώτηση έχει δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος η Pre League είναι σίγουρο ότι δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη του γυναικείου βόλεϊ. Αλλά κατά τη γνώμη μου δε φαίνεται να επιτυγχάνεται ο σκοπός αυτός. Η Pre league είναι ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα αλλά συγχρόνως υποβάθμισε το επίσης δαπανηρό και δύσκολο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας. Πιστεύω λοιπόν ότι η Pre league είναι μία κατηγορία που δε βοηθάει στην αποκέντρωση και εξάπλωση του αθλήματος στην Περιφέρεια.
 
Ας παρατηρήσει κάποιος τα τελευταία χρόνια τον αριθμό των ομάδων από την Περιφέρεια που συμμετέχουν στη Volley League και Pre league γυναικών. Πιστεύω ότι χωρίς καλές και σε μεγάλες κατηγορίες ομάδες από την περιφέρεια, θα γίνεται δύσκολη η προσέγγιση και η ενασχόληση των παιδιών με το άθλημα της πετοσφαίρισης, με ότι αυτό συνεπάγεται.
 
Στο δεύτερο σκέλος, που αφορά το αν λειτουργεί ως προθάλαμος για τη Volley League η απάντηση είναι «ναι» αλλά κατά τη γνώμη μου δε θα έπρεπε να είναι το μοναδικό ζητούμενο.
 
2.Οι στόχοι κάθε χρόνο είναι οι ίδιοι. Θα πηγαίνουμε για να χτυπάμε όλα τα παιχνίδια. Στο τέλος θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Έχουμε φτιάξει μία ομάδα ικανή. Η Pre League είναι μία κατηγορία που θέλει προσοχή και αν δεν το κάνεις τότε θα χάσεις πολλά παιχνίδια.
 
3.Φέτος δεν υπάρχει μία ομάδα όπως πέρυσι ο Πανιώνιος, αλλά είναι πολλές ομάδες σε υψηλό επίπεδο και με καλές αθλήτριες. Με όσα έχω δει από τα φιλικά, υπάρχουν μερικές ομάδες που ξεχωρίζουν. Ο Ηλυσιακός, ο Ηρακλής Κηφισιάς, ο ΖΑΟΝ, τα Βριλήσσια είναι ομάδες ικανές, όπως και η Ελπίδα Αμπελοκήπων. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι και οι υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας δεν είναι αξιόλογες. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε ένα πολύ ωραίο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.
 
Τάκης Φλώρος (ΜΑΣ Νέα Γενεά)
1.«Μετά από 8 χρόνια το γεγονός ότι η κατηγορία δεν ‘διαλύθηκε’ και γενικά δεν υπάρχουν αντιδράσεις, σημαίνει ότι έχει κάποια αξία και λειτουργεί…». 
 
2.«Η ομάδα αίφνης βρέθηκε στην κατηγορία, ενώ είχε διαμορφώσει το ρόστερ της για να είναι ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα της Α2. Παρά την ξαφνική αλλαγή, δεν κάναμε κάτι παραπάνω όσον αφορά το ρόστερ μας και συνεχίζουμε με τον αρχικό μας σχεδιασμό. Στόχος μας είναι να παρουσιαστούμε με αξιοπρέπεια και αν είναι δυνατόν να μείνουμε στην κατηγορία»
 
3.«Δεν έχω εικόνα από την κατηγορία, αλλά όπως έχω δει τα ρόστερ, οι ομάδες της Αθήνας είναι πιο οργανωμένες και έχουν επενδύσει αρκετά. Σχεδόν όλες είναι με δύο ξένες αθλήτριες και από εκεί νομίζω θα προκύψουν τα φαβορί. Το σίγουρο είναι πάντως ότι το φετινό πρωτάθλημα θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και πολλά απρόβλεπτα αποτελέσματα».

Γιώργος Κοτόρτσης (ΟΠΑΘ Περσέας) 
1.Ναι, θεωρώ ότι με το πέρασμα των χρόνων η Pre League έχει καθιερωθεί και λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.
 
2.Ο βασικός στόχος του Περσέα είναι η καθιέρωση της ομάδας στην κατηγορία.
 
3.Δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί στο πρωτάθλημα. Κι αυτό το στοιχείο από μόνο του, το κάνει περισσότερο ανταγωνιστικό.
 
*Σε λίγο θα δημοσιευτούν οι δηλώσεις του προπονητή του Απόλλωνα Καλαμάτας Χρήστου Δημητρακόπουλου...